Osvienčim sa stal prvým múzeom s vlastnou bezletovou zónou

Bývalý nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor v Osvienčime sa stal zrejme prvým múzeom na svete, pre ktoré sa oficiálne zriadila bezletová zóna.

20.07.2019 07:00
Osvienčim, koncentračný tábor Foto:
Ilustračné foto. Brána osvienčimského koncentračného tábora.
debata

„Umožní to lepšie zabezpečiť autentický priestor bývalého tábora a bezpečnosť viac ako dvoch miliónov návštevníkov ročne, a to aj vďaka možnosti regulovať lety dronov nad historickým územím,“ uviedlo múzeum na svojej internetovej stránke. Príslušné nariadenie ministerstva dopravy nadobudlo účinnosť začiatkom tohto mesiaca.

„Z roka na rok stúpa záujem o lety nad bývalým táborom, drony uľahčujú fotografovanie z vtáčej perspektívy dokonca súkromným osobám. Stávalo sa, že nad táborom lietalo hneď niekoľko strojov naraz, bez toho aby sme o tom mali tušenie. Budilo to vážne obavy o bezpečnosť ako historických objektov, tak aj ľudí zdržiavajúcich sa na území tábora. Dôležité je tiež to, že lietajúci dron, najmä v blízkosti skupín, prekážal sprievodcom a návštevníkom,“ uviedol riaditeľ múzea Piotr Cywiński.

Dodal, že múzeum poskytuje povolenie na lety takmer výlučne filmovým štábom a tieto lety sa zvyčajne odohrávajú pred otvorením či po uzavretí múzea.

Až doteraz na to však múzeum nemalo právne nástroje. Teraz sa situácia zmenila a Osvienčim asi ako prvé múzeum na svete dostal možnosť kontrolovať, čo sa deje nad hlavami jeho návštevníkov.

Až doteraz zákaz lietať platil nad bývalým koncentračným táborom Osvienčim, ​​ale nevzťahoval sa na územie vyhladzovacieho tábora v Osvienčime-Brezinke.

Vytvorenie oficiálnej bezletovej zóny dáva múzeu podľa jeho hovorcu nástroje, umožňujúce reagovať na lety, ktoré sa podnikajú bez súhlasu múzea.

Nemci zriadili koncentračný tábor v Osvienčime v roku 1940, o dva roky neskôr vznikol ďalší tábor v Osvienčime-Brezinke. Súčasťou bola aj sieť pobočiek.

Odhaduje sa, že tu nacisti zavraždili najmenej 1,1 milióna ľudí, hlavne Židov, ale aj Poliakov, Rómov a sovietskych vojnových zajatcov.

K väzňom osvienčimských táborov patrilo aj 50.000 českos­lovenských občanov – Židov, politických väzňov a Rómov, z ktorých prežilo asi 6 000.

Múzeum na území bývalých táborov funguje od roku 1947, v roku 1975 bývalý tábor zaradili na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Vlani múzeum navštívili viac ako dva milióny ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Osvienčim #koncentračný tábor #nacistický režim