Náš tip: Spoznajte rómsku kultúru a remeslá

Temperamentné tance, rytmus, čo rozihrá všetky žilky v tele, ale aj fortieľ majstrov remeselníkov. Túto nedeľu v Múzeu slovenskej dediny spoznáte folklór, umenie a remeslá Rómov.

26.07.2019 07:00
Martin, Rómovia, Te prindžaras amen, ukážka... Foto: ,
Na snímke ukážka kováčstva od žiaka zo SSOŠ Biela Voda Kežmarok počas podujatia Te prindžaras amen – Spoznajme sa.
debata

V nedeľu 28. júla bude v Múzeu slovenskej dediny v Martine veselo. Na festivale rómskej hudby, tanca, remeselnej zručnosti a výtvarnej tvorivosti sa predstavia hudobníci, tanečníci, speváci, šikovní kováči, budete môcť obdivovať čipky aj diela umeleckých rezbárov.

„V programe od 10. hodiny do 15.30 hodiny vystúpia hudobné zoskupenia, súbory a interpreti, ktorí zanietene a na vysokej profesionálnej úrovni uchovávajú autentické hudobné a tanečné tradície svojich predkov,“ hovorí Adriana Daneková z Múzea slovenskej dediny.

Podujatie sa koná už 17 rokov a je nazvané Te prindžaras amen – Spoznajme sa. Prijmite teda pozvanie do Martina a spoznajte rómsku kultúru, zvyky a remeselnú zručnosť.

Dopoludnia zahrá jedna z najpopulárnejších tradičných rómskych hudieb Ľudová hudba Pokošovci z horehronskej obce Šumiac. „Charakteristický je pre nich dynamický herný prejav, ako aj pôsobivý viachlasný spev v špecifickom predvedení typickom nielen pre horehronský región, ale aj pre interpretáciu miestnych, pôvodných rómskych ľudových piesní, pri ktorých nebude možné netancovať,“ pozýva Adriana Daneková.

Paľáčovci z Hrochote hrajú rázovitú podpoliansku muziku, s ktorou vystupujú na folklórnych festivaloch, v nedeľu v Martine si však s láskou zahrajú a zaspievajú staré rómske piesne. „Ich nezabudnuteľné vystúpenie bude súčasťou poobedňajšieho programu,“ pozýva Adriana Daneková.

Súbor Romka z Detvy zachováva autenticitu tradičných rómskych tancov, hudby a starých piesní, jeho umelecká vedúca Mária Oláhová vychovala už niekoľko generácií nadaných tanečníkov, hudobníkov a spevákov. So súborom Romka vystúpi tiež rómsky detský súbor Slniečko z Poltára.

Rómsky súbor Terňi voďi – Mladá duša založili žiaci Súkromnej spojenej školy z Kežmarku. Je to netradičná škola s alternatívnymi prvkami zameraná remeslá a služby.

Škola udržiava tradičné výrobné postupy remesiel, ktoré bývali typickým zdrojom obživy Rómov na Slovensku, dbá na dodržiavanie tradičných postupov a technológií aj na poznanie rómskych reálií a rómskeho jazyka.

Na nedeľnom festivale sa študenti predvedú v kováčskom remesle. Návštevníci uvidia aj výsledky práce korytárov, rezbárov, textilné výrobky a čipky.

Tradičné prvky kultúry rómskeho etnika... Foto: TASR, Erika Ďurčová
Martin Múzeum slovenskej dediny Rómovia kultúra ZAX Tradičné prvky kultúry rómskeho etnika predstavilo Múzeum kultúry Rómov na Slovensku.

Deti sa počas programu zabavia aj v tvorivej dielni, kde sa naučia tkať na jednoduchých krosnách a vyrábať tradičnými spôsobmi cigánske tkanice. Diela rómskych umeleckých rezbárov prezentuje výstava zo zbierok SNM.

Po celý deň môžu návštevníci nahliadnuť do expozície Múzea kultúry Rómov na Slovensku a spoznať rómsku kultúru a tradície aj prostredníctvom lektorovaných prehliadok či dokumentárnych filmov.

Kam za zábavou

26. júla, piatok

  • Banská Štiavnica: Náckov Štiavnický pochod mestom, organizuje banícky spolok, pri štôlni Glanzenberg, 19. h/ festival Vietor venovaný hudobnej tvorbe Marka Brezovského, filmy, 21. h, amfiteáter, 27. 7. koncert komornej hudby, Kocka – Cube, 20. h, 28. 7. , koncert, amfiteáter, 20.30 h/Festival peknej hudby, do 28. 7./Sitno blues, Počúvadlo, do 28. 7.
  • Oravský hrad: Tajomný hrad, nočná prehliadka pre deti, rozprávkové i nadprirodzené bytosti a ich príbehy, 18.30 h – 22.30 h, repríza 9. 8.
  • Svidník: Víkend remesiel, tradičný riad – ukážka spracovania dreva dlabaním a výroba dreveného riadu, skanzen, SNM – Múzeum ukrajinskej kultúry, aj 17. 7.

27. júla, sobota

  • Banská Štiavnica: Kammerhof deťom, detské prehliadky baníckeho múzea s rozprávkou, každú stredu a sobotu o 14. h, júl – august
  • Bratislava: Rodinné víkendy do Danubiany loďou, každú sobotu a nedeľu, Osobný prístav, 13. h, do septembra
  • Červený Kameň: Burza starožitností, SNM, 7.30 h – 12. h
  • Hnúšťa: Cyklobus na Muránsku planinu, bicykle s prilbou si možno požičať v TIC, aj 17. 8. a 8. 9.
  • Levice: Slepá spravodlivosť, divadlo – stredoveký súdny proces z čias starého Uhorska, Amfiteáter v hradnom areáli, 21. h
  • Lučenec: Nový cyklobus, každú sobotu smer Prašivá, odchod 8. h, AS, v nedeľu smer Ábelová
  • Modrý Kameň: Nočné prechádzky, historické divadlo, hrad
  • Spišský hrad: Legenda o Spišskom hrade, skupina historického šermu, nočné prehliadky každú sobotu od 20.30 h
  • Trenčín: Leto v Galérii M. A. Bazovského, tvorivé dielne, hry, komentované prehliadky výstav, každú sobotu, 10. h – 13. h
  • Žilina: Budatínske hradovánky II., Budatínsky hrad, 8.- h – 18. h
  • Žilina: Oravský expres, bezplatný turistický vlak do Oravského Podzámku (8. h) a späť (16.30 h), každú sobotu, do 31. 8.

28. júla, nedeľa

  • Betliar: Rodinná nedeľa v kaštieli, výtvarné, tvorivé či športové aktivity, SNM, 13. h – 15. h
  • Bohunice: Farmárska nedeľa, Vodný mlyn,
  • Martin: Te prindžaras amen/Spoznajme sa, folklór, zvyky a tradičná i súčasná umelecká a remeselná výroba Rómov, SNM – Múzeum slovenskej dediny
  • Poprad: Historické tatranské električky Kométa a Trojča každú nedeľu do Tatier
  • Spišský hrad: Legenda o Spišskom hrade, skupina historického šermu, Mr. Bubble – vystúpenie + workshop (14.30 h)
  • Svidník: Jazzovo-popový koncert v záhrade, SNM – Múzeum ukrajinskej kultúry, 18. h

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin #Múzeum slovenskej dediny