V Bojniciach na zámku vítajú deti každý deň

Bojnický zámok je ako z rozprávky, veď bývalý majiteľ gróf Pálffi ho dal vybudovať podľa vzoru francúzskych šľachtických sídiel. V lete láka deti na špeciálne prehliadky s príbehom a dospelých na romantické nočné prehliadky zámku.

26.07.2019 06:00
leto, Bartolomej, bojnický zámok Foto:
Na Bojnickom zámku deti každý deň privíta pán Bartolomej a predstaví im život v minulosti.
debata (1)

Najzaujímavejšie víkendové podujatia, ktoré sa oplatí navštíviť podľa redaktorov Pravdy. Tip pre veľkých, malých, najmenších i seniorov. Prečítate si každý piatok.

Po celé leto, každý deň až do konca augusta sú na Bojnickom zámku hneď dva detské programy a každý z nich je iný.

„Snažíme sa, aby letná prehliadka zámku bola pre rodiny s deťmi príjemným zážitkom, pri ktorom sa trocha zahrajú a zároveň sa aj niečo dozvedia,“ pozýva Petra Gordíková, vedúca oddelenia komunikácie Múzea Bojnice.

Čarovný príbeh pána Bartolomeja

Prvá detská prehliadka sa na Bojnickom zámku začína každý deň o 10. hodine a je určená skôr menším deťom, lektori sa však prispôsobia vekovej kategórii návštevníkov.

Čarovný príbeh pána Bartolomeja je prehliadka, pri ktorej bábka detským návštevníkom predstaví život na zámku v minulosti.

Môžu si pritom vyskúšať staré drevené hračky a malé slečny si určite rady skúsia dámske šaty v historickom štýle aj chôdzu na vysokých topánkach, aby sa im krásne šaty neumazali.

Minulosť ukrytá v kufríku

Detské prehliadky nazvané Hra na minulosť sa začínajú každý deň o 15. hodine a sú zamerané na deti školského veku, ale nestratia sa pri nich ani tie mladšie.

Pri prehliadke zámku slúžka Betka za pomoci starých zabudnutých kufríkov pomáha deťom odhaľovať minulosť a spoznávať bývalých majiteľov a ďalších obyvateľov zámku.

„Každý kufrík ukrýva veci iného majiteľa či obyvateľa Bojnického zámku a deti sa dopátrajú, komu patrí napríklad kufor s hracími kartami a podobizňou francúzskej kontesy, komu kufrík s modlitebnou knižkou a podobne,“ hovorí Petra Gordíková.

Zámok pre cudzincov

Bojnický zámok každoročne privíta aj veľa turistov z rôznych kútov sveta. V lete preto okrem detských prehliadok Slovenské národné múzeum – Múzeum Bojnice pripravilo aj pravidelné prehliadky v cudzom jazyku.

Konajú sa každý deň o 14. hodine v nemeckom jazyku a o 11. hodine a o 16. hodine v anglickom jazyku.

Na rozdiel od minulosti sa na ne netreba vopred objednávať, stačí len prísť v danú hodinu a pridať sa ku skupine zahraničných turistov.

Turisti si preto ani nemusia špeciálne priplácať lektora, absolvujú bežnú prehliadku s výkladom, len v cudzom jazyku.

Večerné prehliadky

Kto túži po romantike, určite ho nesklame večerná prehliadka Bojnického zámku. Netradičná nočná návšteva na zámku, kde vás privíta lektor v dobovom kostýme, nie je o nič ochudobnená, práve naopak.

Romantické duše poteší večerná prehliadka zámku. Foto: TASR, RADOVAN STOKLASA
Večerná prehliadka, Bojnický zámok Romantické duše poteší večerná prehliadka zámku.

Dozviete sa o histórii zámku a prehliadka po zámockých sálach pri svetle sviečky je obohatená o staré zámocké legendy.

Hoci večerný čas býva vyhradený skôr dospelým a dospievajúcim, večerné prehliadky môžu pokojne absolvovať aj deti od šiestich rokov.

Nečaká ich nič hrôzostrašné, no atmosféru nočnej návštevy zámku vstrebávajú všetkými zmyslami a možno preto nebudú môcť zaspať.

Večerné prehliadky Bojnického zámku sa konajú každé dva týždne, vždy v piatok a v sobotu od 20. hodiny.

Najbližšia bude o týždeň 2. a 3. augusta, potom 16. a 17. augusta a napokon na konci prázdnin 30. a 31. augusta. Večerná prehliadka sa dá objednať aj v inom termíne, no najmenej pre 15 osôb.

Turínske plátno v Bojniciach

Ak navštívite Bojnický zámok ešte do konca júla, uvidíte unikátne artefakty svetového významu. Slovenské národné múzeum v Bojniciach v zámockej kaplnke vystavuje kópiu Turínskeho plátna, ktorú múzeu zapožičal súkromný zberateľ z Českej republiky.

Exponát má byť jedinou hodnovernou kópiou Turínskeho plátna na svete a na Slovensku ho vystavujú po prvý raz.

Turínske plátno je pohrebný rubáš, do ktorého mal byť po sňatí z kríža v roku 33 n. l. zahalený Ježiš Kristus. Na ľanovej keprovej textílii s rozmermi 436 × 110 cm je vidieť odtlačok mužskej postavy vysokej asi 180 cm.

Originál Turínskeho plátna je od roku 1578 uložený v kaplnke Chrámu sv. Jána Krstiteľa v Turíne a podľa TASR je na svete asi 40 jeho kópií.

Prvé zmienky o Turínskom plátne pochádzajú z 13. storočia, vtedy malo byť vo vlastníctve templárov. Existuje dobová kresba z roku 1192, na ktorej vidieť identické poškodenie ako na Turínskom plátne.

Ako uvádza SNM, nie je teda pravdepodobné, aby plátno bolo vyrobené o storočie neskôr – v rokoch 1260 až 1360, ako určila rádiouhlíková metóda, no skeptici to vyvracajú. Podľa iných tvrdení mal originál Turínskeho plátna namaľovať Leonardo da Vinci.

Bez ohľadu na historickú pravdu je Turínske plátno pripomienkou jednej z najznámejších udalostí v histórii ľudstva a Múzeum Bojnice chápe jeho vystavenie ako príležitosť na zamyslenie o ľudskej existencii, zmysle života, správaní, úcte a rešpektu k hodnotám.

Kópiu Turínskeho plátna, rúšku z Ovieda a relikvie súvisiace s ukrižovaním Krista budú v SNM – Múzeu Bojnice vystavovať do 31. júla, v prípade záujmu návštevníkov možno aj dlhšie.

Kam na výlet 5 tipov v okolí

  • 1) Národná zoo Bojnice – hneď oproti Bojnickému zámku nájdete vyše 400 druhov živočíchov – cicavcov, vtákov, plazov, obojživelníkov, rýb a bezstavovcov a dokonca aj slony.
  • 2) Kúpele Bojnice – okrem liečebných pobytov dobre padne wellness osvieženie.
  • 3) Múzeum praveku v meste Bojnice, jediné svojho druhu na Slovensku, sa nachádza v areáli vzácnej travertínovej Prepoštskej jaskyne.
  • 4) Letné termálne kúpalisko Čajka s výhľadom na zámok – má 5 bazénov s atrakciami, termálna voda má teplotu 26 – 33 °C.
  • 5) Lezecká oblasť Hrádok – Kamenec pod Vtáčnikom sa nachádza v Bystričianskej doline v pohorí Vtáčnik, skalná oblasť s impozantnou až 100 m vysokou andezitovou stenou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bojnický zámok #Známe neznáme Slovensko #Leto na Slovensku