Dovolenka v USA? Divný chlieb, bezplatné WC, silná klíma, cenovky s prekvapením

Čoraz viac Slovákov, nielen mladých, si vyberá za dovolenkovú destináciu Spojené štáty americké. Čo tam na nich čaká a na čo sa majú pripraviť? Toto hovoria Slováci žijúci v USA a poznajúci aj slovenské i americké pomery.

10.08.2019 07:00
debata (17)
Symbol nie len New Yorku, ale aj celých USA. Foto: SHUTTERSTOCK
USA, Amerika, Spojené štáty americké, New York, Socha slobody, Symbol nie len New Yorku, ale aj celých USA.

Väčšina sa zhodla na tom, že na mysli mať treba najmä veľkosť a rozmanitosť krajiny. Turista tam nájde všetko veľkomestá aj rozsiahle územia bez civilizácie, hlboké zelené lesy aj púšte, vysoké hory aj hlboké rokliny.

S veľkosťou a rozmanitosťou krajiny sú priamo spojené aj rozdiely v počasí. To, že je leto, neznamená, že všade je príjemne, teplo.

„Sú tu aj obdobia dažďov a hurikánov. Napríklad na Floride je v lete veľmi horúco a plno komárov,“ upozornila Lucia, Slovenka žijúca v USA, na to, že tento štát na juhu krajiny nie je v USA letnou dovolenkou destináciou, hoci mnohí Európania tam nevedomky chodia na letné dovolenky.

„Na východnom pobreží sa v letných mesiacoch teploty pohybujú od 29 do 35 stupňov Celzia – a pozor, tu používajú Fahrenheity – a k tomu sa pridáva ubíjajúca vlhkosť. V San Franciscu je v tom istom čase počasie chladnejšie, okolo 18–21 stupňov. Pozor ale, ďalej od pobrežia je už horúco, avšak nie vlhko,“ doplnil Miloš žijúci neďaleko od Washingtonu.

Od štátu k štátu sa mení nielen charakter krajiny a počasia, ale aj ľudí. V niektorých štátoch sa zdajú podľa tunajších Slovákov milší, v iných odmeranejší.

Niektoré štáty sú veľmi multikultúrne, v iných žijú predovšetkým potomkovia prvých európskych osadníkov tohto nového kontinentu.

S tým sú úzko spojené aj rozdiely v jazyku rôzne nárečia a rôzna výslovnosť a prízvuky ľudí pochádzajúcich z celého sveta môžu neraz spôsobiť ťažkosti v porozumení.

„Slováci sa môžu pripraviť na problém v dorozumievaní kvôli prízvuku v rôznych častiach krajiny a mestách. V južnej časti Ameriky sú ľudia viac otvorení rozprávať sa s cudzincom na ulici alebo v obchode. Netreba sa báť pripojiť sa k rozhovoru. Určite sa budú pýtať, odkiaľ si a ako sa máš,“ povedal Luciin manžel Tim, Američan, ktorý žil niekoľko rokov na Slovensku.

Katka, ktorá sa práve vrátila z dovolenky na Slovensku, s úsmevom hovorí, že pripraviť sa treba aj na rozdiely v chlebe, ktorý majú Slováci tak radi.

„Chlieb zvykne byť kultúrny šok. Ale už sa dajú v niektorých potravinách nájsť aj kvalitné chleby podobné tým slovenským,“ povedala Katka a dodala, že ďalším kultúrnym šokom môže byť americký úsmev.

„Ľudia sú veľmi príjemní a stále sa usmievajú. Slováci zvyknú kritizovať, že je to neúprimnosť. Ale keď niekoho poprosíte o pomoc, alebo sa rozprávate s predavačkou v obchode, nejde predsa o nadväzovanie priateľských vzťahov. Je to jednorazová, krátka situácia a radšej nech sa na mňa niekto príjemne usmeje ako škaredo gáni a frfle,“ povedala Katka.

Hanka žijúca v New Yorku upozornila na rýchlosť života v takýchto veľkomestách: „Čas tu beží veľmi rýchlo. Je dobré mať podrobný plán toho, ako strávite svoje voľné dni. Odporúčam čo najviac využívať hromadnú dopravu – metrom sa v NYC dopravíte všade-, pokiaľ taxi, tak iba alternatívne spoločnosti, klasické taxi sú veľmi drahé. Taktiež už dávno neplatí, že niektoré štvrte v NYC sú nebezpečné. Celkovo sa treba pripraviť na veľa ľudí, možno aj kultúrny šok, ale Američania sú vo väčšine nápomocní. A nezabudnite si teplejšie oblečenie alebo šál, lebo klíma v budovách a reštauráciách je tu extrémne studená.“

Jediné veľkomesto alebo len jeden štát môžu byť viac než dosť na jednu dovolenku. Viaceré štáty sú totiž väčšie než Slovensko.

„Napríklad výlet na Floridu: na západe je pokojný Mexický záliv, v strede močiare s krokodílmi a na východe Atlantický oceán s väčšími a živšími mestami. Na juhu sú polostrovy a ostrovy. Je to tam veľmi zaujímavé, keďže tie malé ostrovčeky obmýva z jednej strany Atlantik a z druhej strany Mexický záliv. Raz som vošiel do Atlantiku a voda bola studená. Potom som prešiel za desať minút krížom cez ostrov a voda tam bola teplá ako káva,“ povedal Robert.

Tento Slovák žijúci pri hlavnom meste ďalej zdôraznil, že Slováci sa musia pripraviť na vysoké prepitné v reštauráciách, v priemere okolo 20 percent z účtu.

„Niekde sa môžete stretnúť, že vám to naúčtujú automaticky. Napríklad na Floride. To je kvôli tomu, že majú veľa zahraničných turistov, ktorí nie sú naučení nechávať tips (prepitné). Veľa reštaurácií neplatí čašníkom takmer nič, takže prepitné je ich jediný zárobok,“ vysvetlil Robert.

Pokiaľ ide o dopravu, presúvať sa bez auta je dosť komplikované. Pomerne dobrá a cenovo dostupná je autobusová doprava len medzi veľkými mestami ležiacimi relatívne blízko pri sebe, ako sú napríklad Washington a New York.

„Ak by niekoho napadla myšlienka pohybovať sa autostopom, tak musí rátať s tým, že sa ďaleko nedostane. V USA je stopovanie vec nezvyklá a v mnohých štátoch dokonca zákonom zakázaná,“ odkázal Slovákom chystajúcim sa do USA Miloš.

V oblasti dopravy pridal niekoľko praktických rád aj Marcel: „Na rozdiel od Slovenska je v USA na križovatke povolené zabočiť vpravo na červenú a semafory sú umiestnené na druhej strane, respektíve na konci križovatky. Ak si to cudzinec nevšimne, môže na červenú vbehnúť do križovatky.“

Treba sa podľa neho pripraviť aj na niekoľkoprúdové diaľnice, kamióny používajúce hociktorý pruh a predbiehajúce, a tiež na mýtnice, pričom nie na všetkých sa dá zaplatiť v hotovosti.

Platbu potom treba vykonať cez internet u danej diaľničnej spoločnosti. Najviac mýtnic čaká na turistov medzi Washingtonom a New Yorkom.

„Jedlo v reštauráciách je sladké alebo slané, porcie sú veľké, nápoje automaticky vždy s ľadom. Ľudia sa radi rozprávajú a "How are you“ (ako sa máte) je len fráza. Nikto neočakáva zdĺhavú úprimnú odpoveď.

Všade je klimatizácia, v lacných moteloch je hlučná aj smradľavá. Na verejných toaletách sa nikde neplatí.

A v obchodoch, pozor. Daň nie je uvedená na cenovke, pridáva sa k cene až pri pokladni. V každom štáte je iná.

A treba sa pripraviť aj na iné merné jednotky, nie je tu žiadny liter či kilogram," pridal ďalšie rady Marcel.

Väčšina oslovených upozornila aj na potrebu dobrého zdravotného cestovného poistenia. Poplatky za lekárske ošetrenie sú v USA v porovnaní so Slovenskom mnohonásobné.

„Jedna vec je však istá: Spojené štáty americké sú krásna krajina. Je tu veľa zaujímavých miest, ktoré stoja za to navštíviť a vychutnať si ich krásu vlastnými očami. Prajem príjemnú dovolenku,“ dodal Miloš.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Spojené štáty americké