Jasovskú jaskyňu ročne navštívi 20 000 ľudí, aj zahraniční turisti

Jasovskú jaskyňu v okrese Košice-okolie okrem Slovákov navštevujú aj turisti z Poľska, Maďarska, Ukrajiny, Česka, či Izraela.

29.07.2019 14:00
debata (1)

Ako uviedol správca jaskyne Jozef Menda, evidujú tiež organizované skupiny z pobaltských krajín a Ruska, individuálne v menšom počte zaznamenávajú aj návštevníkov z ázijských krajín.

Aktuálnu sezónu považuje Menda zatiaľ za priemernú. Ročne túto jaskyňu navštívi približne 20.000 ľudí. Otvorená je každý deň okrem pondelkov, a to od apríla. Sezónu tradične končí posledný októbrový deň.

Táto jaskyňa má bohatú históriu. Je najstaršie sprístupnenou na Slovensku, teda už od roku 1846. Zaujímavá je aj historickým bratríckym nápisom Jána Jiskru z Brandýsa z roku 1452.

Je tu tiež významné zimovisko netopierov 19 druhov, povedal s tým, že od roku 1995 je zapísaná v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Jaskyňa bola vytvorená ponornými tokmi rieky Bodva a teplota v jej podzemí je okolo 8,8 stupňa Celzia. Z celkovej dĺžky jaskynného systému 2800 metrov je verejnosti prístupných 720 metrov.

Vo vyhradených priestoroch jaskyne sa vykonávajú speleoklimatické pobyty pre klientov klimatických kúpeľov Kúpele Štós, dodal s tým, že relatívna vlhkosť vzduchu v jaskyni je na úrovni 96 až 98 percent.

Ako na svojej webovej stránke uvádza Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky – Správa slovenských jaskýň, tá Jasovská patrí medzi najvýznamnejšie jaskyne Národného parku Slovenský kras. Okrem iného je známa aj výskytom kalcitovej sintrovej výplne, skalnými tvarmi a vývojom podzemných priestorov.

Najbližšia verejnosti prístupná jaskyňa je od tej Jasovskej vzdialená približne 60 kilometrov, ide o Gombaseckú jaskyňu. V okruhu 100 kilometrov sa nachádzajú aj Domica, Ochtinská aragonitová jaskyňa a Dobšinská ľadová jaskyňa.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #jaskyňa