Sedem miest, ktoré horliví Instagrameri takmer zničili

Instagram je skvelým miestom, kde sa dá nájsť inšpirácia na obliekanie, zariadenie bytu, cvičenie, životný štýl a mnoho ďalšieho.

11.08.2019 07:00
debata

Túto sociálnu sieť milujú aj cestovatelia, či už tí, ktorí krajinu za krajinou brázdia a svoje cesty dokumentujú na fotografiách, alebo tí pasívnejší, ktorí si chcú vďaka skúsenostiam iných vybrať zopár miest, ktoré „rozhodne musia navštíviť“.

Sociálne siete sú mocné a dokážu zmeniť naše pracovné, nákupné, sociálne aj cestovné návyky. Miesta, ktoré s kedysi považovali za súkromné, rezidenčné, nezaujímavé alebo dokonca posvätné, sa zrazu stali hviezdami Instagrame, píše Insider.com.

A ľudia milujú neprebádané miesta. Na konvenčné turistické atrakcie a dovolenky organizované cestovnými kanceláriami chodí už menej turistov ako kedysi.

A tak návštevníci mieria do obytných štvrtí, na útesy, k bizarným atrakciám, k miestam, kde sa odohrala nejaká udalosť alebo sa nakrúcal ich obľúbený film…

Popularita však niektorým miestam veľmi uškodila. Vďaka Instagramu a štýlovým fotografiám sa zrazu odvšadiaľ začali valiť davy a s nimi aj problémy ako preľudnenosť, poškodzovanie životného prostredia či pamiatok.

Týchto 7 destinácií, ktoré „objavil“ Instagram, na svoju náhlu obľúbenosť doplatilo najviac a davy ich zničili, poškodili alebo znesvätili.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Mount Everest Bese Camp in Nepal is seen decorated with prayer flags in 2015. @coltonstifflerphotography #ItsAmazingOutThere #fbf #flashbackfriday

Príspevok, ktorý zdieľa The Weather Channel (@weatherchannel),

Základný tábor pod Mount Everestom sa zaplnil odpadkami, nahromadilo sa ich tam vyše 8 ton, vrátane ľudských výkalov a horolezeckého vybavenia. Preto čínska vláda vo februári oznámila, že prístup budú mať iba turisti s povolením na horolezectvo. Každý rok sa vydáva len 300 týchto povolení. Len v roku 2015 privítal Tibet v základnom tábore vyše 40 000 návštev­níkov. Počas uzávery z hory znášali aj mŕtve telá horolezcov.

Pastelové domčeky, kameňmi dláždená cesta… Krásne prostredie pre štýlovú fotku. No Parížskej ulici Rue Crémieux v 12. obvode zástupy s mobilmi v rukách už poriadne prerástli cez hlavu, a preto požiadala mesto o uzáveru. Obyvatelia totiž už viac nezvládali nápory fotografov, hlúčikov mladých, ktorí tu organizovali svoje rozlúčky so slobodou či štábov, ktoré sem prichádzali nakrúcať rapové videoklipy. Na ulici sa preto zjavila brána, ktorá sa uzatvára, aspoň počas zlatej hodinky, ktorú objektívy milujú, teda počas východu a západu slnka, ktoré nízko nad obzorom vrhá na svet teplé oranžové svetlo.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

ถึงแล้วนะฮ่องกงอ่ะ #choihung

Príspevok, ktorý zdieľa Kwang (@wide.area),

Bytovky v Honkongu sú fascinujúcim príkladom, ako mnoho, skutočne mnoho ľudí môže bývať na malom priestore. A takéto domy mnohí fotografi túžia zvečniť a uložiť na svoj účet na Instagrame. Zvlášť pozornosť púta farebný obytný dom Choi Hung s novým farebným basetbalovým ihriskom. No samotní obyvatelia z neustáleho cvakania fotoaparátov pred ich oknami nadšení rozhodne nie sú. Narúša ich bežný život a súkromie a tiež aj hru na spomínanom ihrisku.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#trollstigen #norway #mototravel

Príspevok, ktorý zdieľa Dima_G (@svc_737),

Úzka lomená cestička hadiaca sa vrezaná po svahu strmého kopca – to je známa scéna z nórskeho horského priesmyku Trollstigen. Litovského turistu však túžba po skvelej fotografii nedávno stála život. Podľa miestnej polície sa muž nebezpečne naklonil nad zábradlie, aby zapózoval na fotku. Stratil však rovnovhu a zrútil sa dole do rieky. A tento prípad nebol prvý…

Mesto Lake Elsinore, asi 100 kilometrov východne od Los Angeles, sa ocitlo v marci pod paľbou fotoaparátov. Silné dažde spôsobili rozkvet mestskej prírodnej rezervácie Walker Canyon s miliónmi jasne oranžových makov a malebné svahy sa na Instagrame dokonalo vynímali. Iba za jeden víkend zaplavilo mesto viac ako 66 000 turistov, ktorí sa chceli pokúsiť o dokonalý záber na Instagram, čo zapríčinilo preťaženie a zastavenie premávky v uliciach, rozdupanie makov aj mdloby z horúčave. Kaňon preto pre nerezidentov uzavreli.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa TRAVELLING THROUGH THE WORLD © (@travellingthroughtheworld),

Cestovný ruch drží Grécko nad vodou, no ak sa turisti zhrnú na jednom malom priestore, nemôže sa to skončiť dobre. Malebný ostrov Santorín so svojím presláveným mestečkom Oia, ktoré je snáme do kopca zasadenými bielymi domčekmi s typickými modrými strechami, sa pod náporom obdivovateľov priam trhá. Ulice priam praskajú vo švíkoch, infraštruktúra nevládze a – už ani tie zábery, v ktorých sa nedá nezachytiť ďalších pózujúcich turistov nie sú také očarujúce.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa (@pajarofilms),

Kaňon Fjaðrárgljúfur na Islande je úžasným prírodným výtvorom, jeho dramatické zvislé steny obrastené zeleňou, ktorých sa rúti vodopád, sa hlboko dole spájajú pri rieke. Toto miesto si za miesto nakrúcania videoklipu k piesni I'll Show You zvolil v roku 2015 hviezdny Justin Bieber a ošiaľ bol na svete. veci zašli až tak ďaleko, že v júni tohto roku museli oblasť pre turistov úplne uzavrieť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Instagram