Nová turistická trasa vedie od Stropkova po starej obchodnej ceste do Poľska

Novú turistickú trasu z obce Vladiča v Stropkovskom okrese do poľskej Čeremchy otvoria v sobotu 3. augusta. Kopíruje starú obchodnú cestu, ktorou miestni kedysi chodili so svojimi výrobkami na trhy. Informuje o tom Oblastná organizácia Horný Zemplín a Horný Šariš.

02.08.2019 15:30
turistika, chôdza, prechádzka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Historické pozadie trasy vysvetlil starosta Vladiče Ján Čurpek. „Ženy sa predovšetkým venovali tkaniu kobercov, muži napr. korytárstvu. Na poľskej strane fungoval výmenný obchod, preto naši ľudia zobrali do zajdy doma vyrobené veci a mašírovali po starej ceste na trhy do poľskej Čeremchy. Bola to dedina, v ktorej to kedysi žilo. Dnes, bohužiaľ, tam nie je takmer nič, pretože ju vysťahovali,“ uviedol.

Trasa dlhá 12 kilometrov má podľa Čurpeka tri časti. „Tá prvá je dosť náročná, vedie z Vladiče na Mostkov, odkiaľ sú veľmi pekné výhľady na okolie. O tom, že trasa sa niekedy využívala, svedčí aj to, že na Mostkove uprostred lesa je drevený kríž. Zrejme sa pri ňom schádzali ľudia,“ priblížil s tým, že trasa pokračuje po mierne stúpajúcom teréne na Sedlo pod Beskydom.

„Odtiaľ sa ide už po hranici a zabáča sa do Čeremchy. Pozorovať tam možno pozostatky starých záhrad, sadov a obydlí, kde kedysi bývali ľudia a tiež sa tam usídlili bobry,“ doplnil.

Ako dodal, turista by ju podľa neho mal prejsť za niečo vyše tri hodiny s tým, že naspäť sa dá ísť po rovnakej trase, ale môže sa využiť aj cyklotrasa vedúca do poľskej Pulawy. Cyklotrasa vznikla vlani a dá sa ňou dostať až do Driečnej.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turistika #Stropkov