Leto na Slovensku? Tu sú tipy etnologičky Nádaskej či spisovateľky Farkašovej

Záhorie, Tatry, Hybe, Košice, Čičmany, Abov... Sem zavítajú spisovateľka Etela Farkašová, spisovateľ Peter Jaroš, herec David Krajčík a etnologička Katarína Nádaská.

05.08.2019 08:00
debata

Etela Farkašová, spisovateľka

Posledné roky prázdninujeme na Záhorí, kde máme chalupu. Najradšej už cestujem len prostredníctvom literatúry. Hoci v minulosti som uprednostňovala hory, pravidelne sme navštevovali Vysoké aj Nízke Tatry, obľúbila som si nížinatú pririečnu krajinu s pestrým rastlinstvom. Často chodíme aj do Trenčianskych Teplíc, regenerujeme sa v liečivej vode. Sily naberáme občas aj v Bardejove či v iných kúpeľoch.

Peter Jaroš, spisovateľ

Aspoň raz za rok sa musíme so ženou vybrať v lete do môjho rodiska, obce Hybe. Sadnem si v záhrade rodičovského domu pod starodávnu jabloň a pozerám na majestátny Kriváň. Rezbár Pállay ma potešil, keď na námestí v Hybiach postavil sochu hybského zbojníka Pacha Matrtaja inšpirovanú mojou postavou z filmu Pacho, hybský zbojník. V Hybiach sú mnohé zaujímavé miesta a rarity. A v posledných rokoch sa mojou obľúbenou destináciou stalo Národné rehabilitačné centrum Kováčová. Je tu úžasná príroda aj ľudia, lekári, sestričky ošetrovatelia, ktorí ma vždy postavia znovu na nohy.

David Krajčík, herec

Keďže pre nás študentov sú vlaky zadarmo, tak by som to chcel využiť a vybrať sa do Košíc, lebo som tam ešte nikdy nebol. Mám v pláne pozrieť si chatu mojej kamarátky, chodili by sme spolu na túry. Skvelé je, že chata sa nachádza kdesi uprostred lesa, takže by sme si dobre oddýchli od civilizácie. Rád by som sa pozrel aj do Čičmian. To sú celé moje slovenské letné plány.

Katarína Nádaská, etnologička

Mám rada potulky po Slovensku. Odporúčam napríklad Abovskú župu s viacerými zrúcaninami starých hradov, ako je napríklad Košický hrad, krásny je kláštor v Jasove, mauzóleum Andrássyovcov slovenský Tádž Mahal, viaceré skvostné jaskyne, prírodné planiny. Na záver si dáte výbornú kávu pri spievajúcej fontáne na hlavnej ulici v Košiciach a schladíte sa v Dóme sv. Alžbety. Môj tip pre toto leto je východné Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Leto s Pravdou #Známe neznáme Slovensko #Leto na Slovensku