Terchovské srdce, kde stála šibenica

Terchová a kraj okolo nej majú mnoho zaujímavostí, pre ktoré ich návštevníci milujú. A nedávno dostali ďalší dôvod. Neďaleko centra obce, na vrchu Oblaz, sa ani nie pred štyrmi rokmi objavila mohutná trojuholníková stavba, ktorá sľubuje skvelé výhľady.

08.08.2019 06:00
debata (2)
Rozhľadňa Terchovské srdce Foto: SHUTTERSTOCK
Rozhľadňa Terchovské srdce Rozhľadňa Terchovské srdce

Na tom mieste pritom ešte pred časom stála iná atrakcia – filmová rekvizita šibenice, na ktorej prišiel o život Jánošík v rovnomennom filme. Áno, legendárny herec Paľo Bielik stvárnil posledné chvíle statočného ľudového zbojníka práve na tomto 609-metrovom vrchu.

Kam sa vybrať s celou rodinou na výlet či túru? Tipy Pravdy na miesta, kde získate výhľad i nadhľad. Príbehy rozhľadní si prečítate každý štvrtok.

Vyhliadková veža je pomerne mladá a do spoločnosti slovenských rozhľadní sa zaradila len v októbri 2015. Od svojho otvorenia sa však teší veľkej popularite – vďaka jednoduchému prístupu, ale k atraktivite jej rozhodne pomohol aj príbeh, ktorý sa k miestu, kde sa vypína, viaže. Svojím tvarom pripomína skôr pyramídu, no jej tvorca, umelec a architekt Alojz Mucha, ju nazval Terchovské srdce. Inšpiroval sa históriou a pietou miesta, jánošíkovskou tradíciou, ale predovšetkým miestnou piesňou „To terchovské srdce sa delí, jedna strana plače, druhá sa veselí… “

Základné piliere Terchovského srdca akoby ukazovali každý na inú svetovú stranu a ramená, ktoré sa hore spájajú v jedno, majú byť pripomienkou Jánošíkovej šibenice.

Doďaleka, doširoka

Rozhľadňa meria úctyhodných 30 metrov, má tri terasy v rôznych výškach a najvyššie poschodie delí od zeme 85 schodov. Kovová konštrukcia vyhliadkovej veže má kabát z dreva a je obitá šindľami. Nahor sa vystupuje po užšom schodisku.

Z vyhliadkovej veže vidieť celú legendárnu Terchovú ako na dlani. Keď turisti zaostria do väčšej vzdialenosti, rozprestrie sa pred nimi panoráma hôr. Hrebeň Sokolia, Obšivánku, Boboty, Poldňový grúň či Tiesňavy doplnia dominantné klenoty Malej Fatry – Veľký a Malý Rozsutec.

Výhľad z rozhľadne nad Terchovou. Foto: Marian Niton, Pravda
Terchová, Rozsutec, rozhľadňa Výhľad z rozhľadne nad Terchovou.

Rozhľadňu zbadajú návštevníci prichádzajúci v smere od Žiliny už pri samotnom vstupe do Terchovej. Vedie k nej náučný chodník zameraný na rastliny a živočíchy Národného parku Malá Fatra, takže na vyhliadku vystúpia turisti o niečo múdrejší, ako vychádzali z domu.

Cesta k nej je všetko, len nie namáhavá. Je vhodná pre všetky vekové kategórie. Trasa označená modrou značkou sa začína v strede obce pri supermarkete, meria asi jeden kilometer a zvládnu ju aj rodičia s kočíkmi či turisti na vozíčkoch. Postupne prevedie mostíkom ponad potok, potom vláka do lesa a prikáže kráčať do mierneho svahu.

Okrem slávy na filmovom plátne si vrch Oblaz pamätá aj smutné chvíle a už dlho je pre miestnych pietnym miestom. Na jeho úpätí sa nachádza masový hrob s pochovanými obeťami epidémie moru, ktorá postihla tento kraj koncom 19. storočia. Počas druhej svetovej vojny sa tu zasa nemeckí vojaci na ústupe rozhodli odolať sovietskej armáde a odohralo sa tu mohutné krviprelievanie.

Orloj v Starej Bystrici

Kto počas obdivovania výhľadov z Terchovského srdca úplne zabudne na čas, do reality sa môže vrátiť mimoriadne štýlovo. Koľko je hodín, ale nielen to, ľahko zistí pri známej pamiatke v Starej Bystrici. Tamojší prvý a jedinečný orloj na Slovensku zobrazuje totiž najpresnejší čas. Stačí jeden pohľad na pozoruhodnú drevenú budovu s riasenou strechou pripomínajúcou sukňu oravskej tanečnice či vlnky potoka, a hneď je jasné, koľká bije. A že pôsobí mimoriadne dynamicky, akoby sa hýbala priamo pred očami, nie je náhoda. Celá kompozícia predstavuje sediacu Madonu, Sedembolestnú Pannu Máriu, patrónku Slovenska. Ide o najväčšiu drevenú sochu v krajine.

Orloj v Starej Bystrici. Foto: SHUTTERSTOCK
Orloj, Stará Bystrica Orloj v Starej Bystrici.

Modrý kruh s ručičkami, ktorý dominuje stavbe, nie je len takým obyčajným ciferníkom, volá sa astroláb. Je srdcom celého orloja a zobrazujú sa na ňom rôzne fázy dňa odlíšené farbami. Presne podľa toho, kde sa aktuálne nachádza na oblohe naša hrejivá hviezda, sa pohybuje aj ručička so slnkom. Zlaté lemovky na hlavnom ciferníku symbolizujú rovník, obratníky Raka a Kozorožca a tiež miestny poludník. Ten naznačuje, kedy je slnko najvyššie na nebi práve nad obcou Stará Bystrica. Zobrazená je tu aj poloha Slnka v znameniach zverokruhu a z ciferníka sa dá vyčítať tiež pozícia Mesiaca a jeho jednotlivé fázy. Všetky tieto astronomické údaje na orloji sú osobitne navrhnuté pre konkrétne územie, zemepisnú polohu, kde sa tento unikát nachádza.

O to, aby si turisti odniesli z návštevy starobystrického orloja nielen vizuálny, ale aj akustický zážitok, sa starajú dvaja neviditeľní pomocníci. Zvony zavesené vo veži sa striedajú v službe, jeden odbíja čas, druhý vytvára zvukovú kulisu počas defilé svätcov, ktorých životy boli späté so Slovenskom.

Pozoruhodné sú aj výklenky na vlniacej sa streche budovy. Sú do nich zasadené bronzové plastiky významných slovenských osobností, ktoré prísnym okom dohliadajú na nerušené plynutie času – knieža Pribina, kráľ Svätopluk, Anton Bernolák, Ľudovít Štúr, Milan Rastislav Štefánik a Andrej Hlinka.

Obec Stará Bystrica sa nachádza len 22 kilometrov severne od Terchovej, autom tam výlet potrvá asi 20 minút.

Kam na výlet: 7 tipov v okolí

  • 1/ Socha Jánošíka v Terchovej – antikorová podobizeň najznámejšieho zbojníka.
  • 2/ Tiesňavy v Malej Fatre – najobľúbenejšia dolina Tiesňavy je atraktívnym vstupom do Vrátnej doliny.
  • 3/ Jánošíkove diery – sústava tiesňav a kaňonov v Krivánskej Malej Fatre. Nachádzajú sa v Národnej prírodnej rezervácii Rozsutec.
  • 4/ Veľký Rozsutec – turistická výzva vo výške 1 610 m n. m.
  • 5/ Šútovské jazero – vodná plocha medzi obcami Šútovo a Rieka. Zatopený kameňolom je dnes prírodným kúpaliskom.
  • 6/ Asfaltové jazero – Nezbudská Lúčka je známa najbohatším výskytom prírodného asfaltu a jediným lomom na jeho ťažbu v Európe.
  • 7/ Skanzen Vychylovka – múzeum kysuckej dediny v prírode.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #malá fatra #Terchová #rozhľadňa #Leto s Pravdou #Známe neznáme Slovensko #Najkrajšie výhľady