Golonka: Mám rád dovolenku doma, Slovensko je malé Švajčiarsko

Uprednostňujem dovolenku na Slovensku, lebo ma nebaví trmácať sa s kuframi na letisko a tŕpnuť, či lietadlo poletí, tvrdí bývalý hokejista Jozef Golonka. Ako, kde a prečo dovolenkujú ďalšie známe osobnosti?

12.08.2019 15:17
debata

Jozef Golonka, hokejista

Som práve na dedine v Pitelovej, kde je rodný dom mojej manželky. Trávime tu leto aj s dvoma vnukmi, chodíme na prechádzky do parku, sú tu kačičky, zvieratká, je tu veľmi pekne. Môžeme si robiť výlety na Pustý hrad, do Kremnice, Banskej Štiavnice, je tu aj krásna Dobšinská ľadová jaskyňa. Vidíte, Slovensko je malé Švajčiarsko. Mám rád aj práce okolo domu, už som orezával stromy, ruže a vôbec mám stále plno roboty.

Renata Rábeková, egyptologička

Máme tu úžasné miesta! Každý rok chodíme do Slovenského raja. A každoročne tiež vyrážame na týždeň na takzvanú Tour de Slovakia – po pamiatkach, galériách, múzeách, ale aj jaskyniach alebo zaujímavej architektúre. Jedinečná je gotická cesta po Spiši alebo Gemeri! Mnohé z pamiatok však potrebujú podporu, inak nám tieto poklady zaniknú. Často sa nám stáva, že stretneme viac cudzincov ako domácich návštevníkov.

Radoslav Kuric, herec a moderátor

Najradšej sa vraciam na Pustý hrad nad Zvolenom, známy aj ako starý Zvolenský hrad nad sútokom Hrona a Slatiny. Je to síce ruina, ale s celkovou rozlohou 7,6 hektára patrí medzi najväčšie svetové hrady vystavané na vrchoch. Veľmi známe turistické miesto na Slovensku ponúka nádherný výhľad na mesto Zvolen a okolie. Oplatí sa ho navštíviť a pozrieť si, čo nové sa každý rok podarí archeológom preskúmať a objaviť. Kto tam ešte nebol, srdečne odporúčam.

Andrea Bučko, hudobníčka

Vyrastala som na pravidelných dovolenkách v Liptovskom Jáne, celý Liptov poznám veľmi dôverne. Avšak teraz plánujem vyraziť na jeden víkend do Vysokých Tatier. Navštívim svoju najbližšiu kamarátku v Poprade a pozriem si okolie, ktoré poznám veľmi málo. Chystám sa aj do Košíc, v ktorých som nikdy nebola. Napriek tomu, že moja mama sa tam narodila a máme v tomto meste rodinu. Navštívim kamarátku Dominiku Kavaschovú, ktorá mi ukáže Košice.

František Laššák, záhradný architekt

Veľmi rád sa vraciam do Tatranskej Lomnice, ideálne je, ak sa to dá spojiť so stanovačkou. Milujem celodenné vysokohorské túry, cestu zubačkou a večernú atmosféru Tatier. Odporúčam absolvovať túru na Rysy, Kôprovský štít, Slavkovský štít, Kriváň, Priečne sedlo, sedlo Prielom, Poľský hrebeň… Odmenou sú vám krásne výhľady v panenskej prírode. Mám rád aj Liptov, v Liptovskej Teplej som u starkej pravidelne trávil prázdniny. Odtiaľ sa dá ísť do wellnessu do Bešeňovej, na turistiku do Nízkych Tatier alebo pešo spoznávať krásy Liptova, Liptovský hrad, Likavku, vrch Choč, travertínovy vodopád na Lúčkach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Golonka #Andrea Bučko #Známe neznáme Slovensko