Cisárovná Sisi navštívi Bardejov

V nedeľu 18. augusta bude v Bardejovských Kúpeľoch výnimočný deň. Do kúpeľov totiž zavíta samotná cisárovná Alžbeta, zvaná Sisi, v sprievode svojho manžela Františka Jozefa I. Spomienkovú slávnosť na počesť významnej návštevy z roku 1895 nazvali Alžbetínsky deň

16.08.2019 06:00
bardejov, cisárovná Sisi, Foto:
Návštevníci kúpeľov sa môžu s cisárskym párom odfotografovať.
debata

Najzaujímavejšie víkendové podujatia, ktoré sa oplatí navštíviť podľa redaktorov Pravdy. Tip pre veľkých, malých, najmenších i seniorov. Prečítate si každý piatok.

Alžbetínsky deň

Rakúska cisárovná a uhorská kráľovná Alžbeta, zvaná Sisi (1837 – 1898), Bardejovské Kúpele skutočne navštívila, a to 1. júla 1895, no bez manžela. Zdržala sa tri týždne a ubytovala sa v hoteli, ktorý dnes nesie jej meno.

Bardejovské Kúpele s liečivou minerálnou vodou obklopené ihličnatými lesmi vyhľadávala domáca uhorská šľachta, ale aj zahraniční hostia.

Cisársku návštevu aj noblesu starej monarchie si v kúpeľoch pripomínajú Alžbetínskym dňom.

V nedeľu 18. augusta na promenáde návštevníci stretnú cisársky pár osobne. Spomienková slávnosť sa začína o 14.30 hodine pri pamätníku cisárovnej pred hotelom Alžbeta.

"Alžbetínsky deň organizujem už 16. rok a má niekoľko sprievodných programov. Predovšetkým je to prechádzka cisárovnej Sisi s Franzom Jozefom v dobových kostýmoch po areáli kúpeľov a možnosť fotografovania sa s nimi. Vstup je voľný.“ pozýva Tamara Šatanková, ekonomicko-obchodná riaditeľka kúpeľov.

Sisi v kúpeľoch v roku 1895

Sisi prišla do Bardejovských Kúpeľov v roku 1895 ako päťdesiatosemročná, do knihy hostí sa zapísla 1. júla 1895 a zotrvala do 22. júla.

Do Bardejova pricestovala vlakom po novovybudovanej železničnej trati a ubytovala sa v hoteli Deák. Liečila si nielen zdravotné problémy, ale aj dušu po úmrtí svojho syna Rudolfa, ktorý krátko predtým tragicky zahynul.

Cisársky pár sa pozdraví s kúpeľnými hosťami. Foto: Marián Šoth
sprievod a koc so Sisi, Bardejov Cisársky pár sa pozdraví s kúpeľnými hosťami.

„V hoteli bol pre cisárovnú vybudovaný špeciálny bočný vchod a bývala v izbe (dnes č. 218) s krásnym výhľadom na kúpeľný areál. V rovnakom apartmáne sa môžu ubytovať hostia aj dnes,“ dodáva Tamara Šatanková.

Cisárovná bola podľa jej ošetrujúceho lekára Henricha Hintza disciplinovanou pacientkou, ktorá dodržiavala liečebný režim. V rámci pitnej kúry mala naordinované pitie kúpeľného prameňa Lobogo (dnes sa volá na jej počesť Alžbeta). Navštívila aj mesto Bardejov.

Spomienková slávnosť v kúpeľoch sa začne o 14.30 h historickým sprievodom cisárovnej s manželom po areáli Bardejovských Kúpeľov.

Privítanie cisárskeho páru musí byť, ako sa patrí: o 15. hodine zaznejú na kúpeľnej kolonáde slávnostné fanfáry a uvítacia reč zástupcu kúpeľov. O 15.15 h nasleduje položenie kvetov k Alžbetinmu pomníku a prednes slávnostnej básne.

Po „oficiálnej“ časti sa návštevníci zabavia pri renesančno-barokových tancoch a pri módnej prehliadke, mapujúcej obdobie od stredoveku po rokoko. O 16. hodine bude na programe ukážka dobového súboja. Slávnosť zakončí promenádny koncert orchestra na kúpeľnej kolonáde.

"Sprievodnou akciou je i výstava fotografií pri príležitosti pobytu kráľovnej Alžbety v priestoroch kúpeľnej kolonády. Záujemcovia môžu so sprievodcom navštíviť muzeálny apartmán Sisi v historickom hoteli Alžbeta a na recepcii liečebného domu Alžbeta si môžu vybrať suvenír – rôzne spomienkové predmety, viažuce sa k cisárovnej,“ ponúka Tamara Šatanková.

Kráľovské kúpele

Bardejovské Kúpele sa snažia vybudovať si značku kráľovských kúpeľov a tento rok sprístupnili náučný chodník nazvaný Sisi a jej zastavenia.

Kúpeľný dom, v ktorom sa cisárovná v roku 1895... Foto: Marián Šoth
bardejovske kupele Kúpeľný dom, v ktorom sa cisárovná v roku 1895 ubytovala, zrekonštruovali.

„Chodník je dlhý 2,3 km, jeho prejdenie trvá približne 45 minút a je na ňom sedem zastavení. Fyzicky a časovo je nenáročný a dostupný pre všetkých klientov vrátane rodín s deťmi a hendikepovaných ľudí,“ vysvetľuje Elena Romanová, personálna a prevádzková riaditeľka Bardejovských Kúpeľov.

Nový šat i meno dostala i kaviareň v hoteli Ozón, ktorá sa teraz volá Kaviareň Sisi a svojou výzdobou i sortimentom pripomína cisárovnú.

Liečebný dom, v ktorom bola cisárovná ubytovaná, zrekonštruovali v roku 2016 vrátane interiéru pod dohľadom pamiatkarov, aby sa čo najviac zachoval historický charakter budovy vrátane pôvodných materiálov, štruktúr, detailov aj farieb (žltá a okrová).

Odvtedy láka svojou romantikou a prepojenosťou na Sisi predovšetkým ženské návštevníčky.

Vo vstupných priestoroch sú repliky obrazov Franza Xavera-Winterhaltera Cisár František Jozef I. v slávnostnej rakúskej uniforme a Sisi v bielych plesových šatách posiatych hviezdami.

Na prízemí vedľa recepcie je pamätná izba cisárovnej Sisi a na druhom nadzemnom podlaží je luxusný apartmán Sisi, v ktorom sa dá ubytovať.

Bardejovské kúpele počas monarchie zažívali... Foto: Marián Šoth
Bardejov, Bardejovské kúpele počas monarchie zažívali zlaté časy.

Muzeálny apartmán je vybavený masívnym štýlovým nábytkom podľa vzoru apartmánov v Hofburgu a vyzdobený fotografiami a obrazmi Sisi.

Neslúži na pobyt, ale je prístupný aj verejnosti, turistom a neubytovaným klientom za vstupné 1 €.

Vo vitrínach sú repliky originálov – pamätníka Sisi z parku pred hotelom, veľkňazského prsteňa, skleneného pohára, z ktorého Sisi pila minerálnu vodu počas pobytu.

Kráľovský apartmán Sisi slúži na luxusné ubytovanie, je vybavený masívnym talianskym štýlovým nábytkom, má obývaciu časť, spálňu, predsienku, kúpeľňu a terasu.

Kam na výlet v okolí: 7 tipov

  • 1) Múzeum ľudovej architektúry v Bardejovských kúpeľoch, najstarší skanzen na Slovensku
  • 2) mesto Bardejov – gotické námestie s meštianskymi domami a renesančnou radnicou, svetové kultúrne dedičstvo UNESCO
  • 3) rímskokatolícka Bazilika sv. Egídia v Bardejove, veľkolepá trojloďová stavba,. 11 gotických krídlových oltárov ( 15. st.)
  • 4) Židovské suburbium v Bardejove – komplex cenných pamiatok
  • 5) unikátne drevené kostolíky – 12 stavieb v okolí, najstarší na Slovensku je v Hervartove (15. st.), svetové dedičstvo UNESCO
  • 6) hrad Zborov – zrúcanina gotického hradu, 10 km od Bardejova, turistickým chodníkom z kúpeľov
  • 7) prírodné unikáty – najstarší strom na Slovensku, 800-ročný dub v obci Dubinné, slaná liečivá voda v obci Cígeľka

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sisi #Bardejov #Známe neznáme Slovensko #Leto na Slovensku