Leto na Slovensku: Kajakárka Dukátová sa chystá do Raja, výtvarník Augustín na Oravu

Čaro Považia, tajomné zákutia a chodníčky s rebríkmi v Slovenskom raji, Oravská galéria so zaujímavými expozíciami...

19.08.2019 06:00
redbull, jana dukátová Foto: ,
Jana Dukátová
debata

Jarmila Dicová Ondrejková, výtvarníčka

Mám rada čaro Považia, kde som vyrastala a kde v nádhernom prostredí Považskej nížiny obklopenej horami s hradmi a inšpirujúcim prostredím Piešťan je moja oddychová a pracovná zóna. Samozrejme, milujem všetky krásne miesta na našom Slovensku a ako maliarka som sa po nich aj pracovne veľa nachodila.

Jolana Fogašová, sopranistka

Okrem naozaj známych krásnych hôr a miest ako Vysoké a Nízke Tatry, Orava, Liptov, okolie Košíc, Banskej Štiavnice a Bystrice, Nitry, Piešťan nestíhame veľmi objavovať nové, menej známe zaujímavé miesta. Slovensko je naozaj prekrásna krajina, má naozaj veľa čarovných zákutí, máme doma stále čo obdivovať a objavovať. Keď budú naše deti troška väčšie, chceme absolvovať dlhšie túry po Slovensku, aby si zapamätali a podrobnejšie spoznali históriu a krásy našej krajiny.

Jana Dukátová, kajakárka

Krátku dovolenku som mala v júli, strávila som ju na záhrade pri Vojke. Teraz už som sa zasa vrátila k tréningom. Ďalšie voľnejšie dni sa mi črtajú až v októbri, keď by som sa rada vybrala do Slovenského raja. Ešte som tam nikdy nebola. Lákajú ma tajomné zákutia a chodníčky s rebríkmi. Ako športovkyňa nemám strach z priepastí a výšok. Nemám rada také vlažné prechádzky, v Slovenskom raji mi to však nehrozí.

Martin Augustín, výtvarník

Mám na Slovensku veľa obľúbených miest, či už vďaka kultúre, alebo prírode. Moja manželka pochádza z Oravy a to je veľmi malebný kraj. Lákadlom je tiež Oravská galéria, ktorá vždy prekvapí zaujímavými expozíciami, a to aj vďaka riaditeľke Eve Ľuptákovej. Nikdy ma tamojšie výstavy nesklamali. Žiaľ, nestihol som si pozrieť obraz Posledná večera, rekonštrukciu Stana Lajdu. Musím si ho ešte niekde na Slovensku nájsť.

Hedviga Hamžíková Harvánková, dizajnérka

Určite odporúčam východ Slovenska – Sninu a okolie: Sninský kameň, vodnú nádrž Starina, čo je najväčšia zásobáreň pitnej vody v strednej Európe, Vihorlat, kde sú 240-ročné bukové pralesy (skvost, ktorý je v Zozname svetového dedičstva UNESCO), prírodné kúpalisko Sninské rybníky, minizoo, kde môžete vidieť zubra Matúša či povoziť sa na koni alebo podojiť kozu a urobiť si vlastný syr, Remetské hámre, Hostovické lúky, Morské oko, Nežabec, Jalovú, Medovú babu, Kvasnú vodu – prameň minerálnej vody kúsok od obce Pčolinné, minigalériu drevených kostolíkov v Uliči a mohla by som ešte dlho pokračovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Leto s Pravdou #Známe neznáme Slovensko #Leto na Slovensku