Rebríček najsilnejších pasov: Slovenský pustí bez víz do 163 krajín. Sme na 7. mieste

Z najsilnejšieho pasu, teda cestovného dokladu, ktorý umožní vstup do najväčšieho počtu krajín bez potreby víz, sa môžu tešiť občania Spojených arabských emirátov. Bez problémov môžu navštíviť 176 štátov sveta.

04.09.2019 07:00
cestovanie, dovolenka, balenie, batožina, pas,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Vyplýva to z najnovšieho rebríčka Global Passport Ranking (Globálne hodnotenie pasov), ktorý zverejnila montrealská organizácia Arton Capital. Tá sa zaoberá poskytovaním pomoci s vybavovaním druhého občianstva alebo bydliska solventným klientom.

Na druhom mieste sa umiestnili Singapur, Fínsko, Luxembursko, Španielsko – občania týchto štátov majú bezproblémový vstup do 168 krajín.

Do 167 krajín sa bez obmedzení dostanú držitelia dánskeho, talianskeho, nemeckého, holandského, rakúskeho, portugalského, švajčiarskeho, japonského, juhokórejského, írskeho a amerického pasu.

Česká republika spolu s Maďarskom, Slovinskom a Autráliou majú bezvízový vstup do 164 krajín sveta. Hneď za nimi nasleduje skupina krajín, ktorých občania môžu bez potiaží pricestovať do 163 cudzích krajín – Slovensko, Lotyšsko, Estónsko a Poľsko.

A ktorá krajina je na opačnom konci spektra? Najslabší pas majú Afganci, vstúpiť bez víz môžu len do 30 štátov. Tesne pred nimi sa umiestnili Iračania (33 krajín), Sýrčania (37 krajín), Pakistanci (39 krajín), Somálčania a Jemenčania (40 krajín), Sudánčania a Eritrejčania (43 krajín), Líbyjčania (44 krajín), Severokórejci a Iránčania (46 krajín).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pas #cestovný doklad