Ľudské oči, raketomet, mŕtvola z hororu: Najpodivnejšie veci, ktoré zhabali na letiskách

Od živých zvierat cez bizarné zbrane a kreatívne spôsoby pašovania - neexistuje azda nič, čo by ľudia neskúsili, aby cez colné a hraničné kontroly dostali nepovolené predmety. Spravodajský server The New Daily zverejnil prehľad najpodivnejších vecí, ktoré zhabali colníci.

20.08.2019 07:00
debata

V Austrálii chytili muža, ktorý priletel do Melbourne z Dubaja so živými holubmi priviazanými k dolnej časti nôh a schovanými pod nohavicami. Tento 23-ročný muž pri sebe mal tiež dve vtáčie vajcia. Porušil tým prísne karanténne zákony, za ktoré hrozí okrem vysokej pokuty až desať rokov za mrežami.

Nebol pritom jediný, kto skončil v rukách colníkov za pokus prepašovať živé vtáky priviazané k nohám. Istý Kalifornčan skončil dvakrát vo väzení za to, že sa do Spojených štátov pokúsil prepašovať z Vietnamu ohrozené spevavé vtáky, o ktorých sa verí, že nosia šťastie. Prvýkrát v roku 2009 dostal štvormesačný trest, druhýkrát o sedem rokov neskôr už išiel za mreže na 18 mesiacov.

Bohužiaľ, nešlo o jediné zvieratá, ktoré museli pretrpieť traumu z dlhého letu, len aby mohli skončiť na čiernom trhu. V roku 2010 našli iránski colníci v kufri jedného z cestujúcich uspané tigrie mláďa. Do krajiny ho doviezli z Thajska a cieľom bolo vychovať z neho domáceho maznáčika. Tiger skončil v rezervácii vo svojej domovskej krajine.

Iného cestujúceho chytili na medzinárodnom letisku v Miami s 22 živými úhormi a 150 tropickými rybkami v igelitových vreckách vnútri batožiny.

V Austrálii naopak stratila dosť zo svojej animovanej nevinnosti kultová postava pána zemiačika z filmu Toy Story: Príbeh hračiek, keď colníci našli jeho plastovou figúrku s hlavou nadžganou takmer 300 gramami extázy.

Rovnako ako Action Man, v ktorého figúrke sa ukrývalo 50 gramov kokaínu, aj pán zemiačik do krajiny doputoval poštou a zmarený pašerácky pokus bol spojený s írskou zločineckú skupinou.

Pašeráci drog sú obzvlášť vynaliezaví v spôsoboch, ako dostať svoj tovar do vybranej destinácie. V roku 2014 našli americkí colníci 3,3 kilogramu kokaínu ukrytého v mrazenom kozom mäse.

Jedna Kanaďanka sa pokúsila previezť cez hranice do Spojených štátov stolný futbal, ktorý bol v skutočnosti trójskym koňom ukrývajúcim 24 kilogramov marihuany.

V Nemecku zasa dolapili Kolumbijčanku, ktorá sa pokúsila previezť kokaín vo vnútri svojich prsných implantátov.

Ďalšie nepravdepodobné dovážané položky zahŕňajú skutočný egyptský sarkofág, ktorý bol ukrytý v prepravnom kontajneri putujúcom zo Španielska do USA; pohár obsahujúci desať ľudských očí, s ktorým sa pokúsil prísť istý cestujúci do Británie, a skutočný – ale nie nabitý – raketomet objavený vo vnútri batožiny na malom letisku v Pensylvánii.

Ovšem nájdu sa aj prípady, keď cestujúci so svojím – hoci veľmi kurióznym – sprievodom cestujúceho úspešne prešiel colnicou. Na medzinárodnom letisku v Atlante vzbudil pozornosť pasažier, ktorý prepravoval veľmi reálne vyzerajúce falošné mŕtve telo. Ukázalo sa, že ide o rekvizitu z hororu Texaský masaker motorovou pílou 2, s ktorou mu dovolili odletieť.

debata chyba
Viac na túto tému: #pašeráci #pašovanie