Na Trenčianskom hrade bude veselo, prídu fakíri, brušné tanečnice aj ohňová šou

Na Trenčianskom hrade sa zabavíte cez deň aj v noci. Tento piatok a sobotu sa zrejme posledný raz v sezóne môžete preniesť do Orientu a stať sa súčasťou rozprávkového príbehu, obdivovať fakírov a brušné tanečnice aj čaro ohňovej šou.

23.08.2019 06:00
debata
Tento piatok a sobotu sa na Trenčianskom hrade... Foto: PRAVDA FLOG/NATTY
trenčín, trenčiansky hrad Tento piatok a sobotu sa na Trenčianskom hrade zabavíte cez deň aj v noci.

Najzaujímavejšie víkendové podujatia, ktoré sa oplatí navštíviť podľa redaktorov Pravdy. Tip pre veľkých, malých, najmenších i seniorov. Prečítate si každý piatok.

Dobový tábor a detské hry

Trenčiansky hrad sa cez deň po celé leto až do konca augusta stal domovom dobového tábora, kde návštevníci každý deň môžu stretnúť sokoliarov, vyskúšať si lukostreľbu, vrhanie sekerami, malý detský kolotoč, hradné kolky či stredoveký tenis.

Sokoliari zo skupiny Aquila na Trenčianskom hrade vystúpia tiež v piatok, sobotu aj nedeľu o 10.30 h, 13.30 h a o 15.30 h a predvedú prelety dravých vtákov. S dravcami či v stredovekom brnení sa môžete na pamiatku aj odfotiť. Deti každý deň až do konca prázdnin poteší hradný šašo.

Rozprávková noc na hrade

V piatok 23. augusta a v sobotu 24. augusta sa na Trenčianskom hrade zabavíte aj v noci. Od 19. hodiny sa začínajú nočné prehliadky, pri ktorých budete hľadať stratenú Aladinovu lampu, stretnete rozprávkové bytosti, krásne brušné tanečnice a pred vašimi očami sa na pozadí noci rozvinie pôsobivá ohňová show.

Niet divu, že Trenčania siahli aj po príbehu z Orientu, veď najznámejšou hradnou legendou je príbeh z čias tureckých vojen o Omarovi a Fatime. Omar bol turecký šľachtic a Fatima zajatkyňa trenčianskeho hradného pána Štefana Zápoľského.

Nočnú prehliadku hradu spestrí vystúpenie... Foto: TASR, Radovan Stoklasa
Trenčín historické slávnosti, Omar a Fatima Nočnú prehliadku hradu spestrí vystúpenie fakíra, brušné tanečnice a ohňová šou.

Aby Fatimu vyslobodil, prisľúbil Omar, že vykope na hrade v tvrdej skale studňu. Po tri roky kopal so svojimi druhmi, až skala skutočne vydala vodu, z kopáčov však prežili iba nemnohí. Prvú čašu vody Omar podal Zápoľskému so slovami: „Vodu máš, Zápoľský, ale srdce nemáš.“

Keď Omar odvážal oslobodenú Fatimu na koni z hradu, zachytil sa jej závoj na šípovom kríku. Na tom mieste dodnes stojí najstarší hostinec v Trenčíne, nazývaný „Fatima“ alebo v skorších časoch i „Závoj“.

Na Trenčianskom hrade dodnes stojí studňa, nazývaná podľa legendy Studňa lásky.

V pracovni u Matúša Čáka

Kto už bude v noci na hrade, určite si neodoprie nočný výstup na Matúšovu vežu, odmenou mu bude nočná panoráma Trenčianskej kotliny. Matúšova veža je najstaršou stavbou na Trenčianskom hrade.

Postavili ju koncom 11. storočia v románskom slohu a okolo roku 1270 ju obstavali tehlovým plášťom a upravili v gotickom duchu.

Podľa tradície na štvrtom poschodí veže má svoju pracovňu Matúš Čák Trenčiansky. Dnes je tam neveľká expozícia venovaná tejto kontroverznej postave našich dejín. Na jednotlivých poschodiach sú vystavené terčovnice z 19. storočia a na stenách erby jednotlivých držiteľov a kapitánov Trenčianskeho hradu. Z najvyššieho poschodia veže je unikátny výhľad na veľkú časť Považia.

Strážca brodov a ciest

Na mieste dnešného hradu stálo v období Veľkej Moravy hradisko ako správne centrum priľahlého regiónu.

Na Trenčianskom hrade až do konca prázdnin... Foto: TRENČIANSKE MÚZEUM V TRENČÍNE
sokoliari? renčín Na Trenčianskom hrade až do konca prázdnin návštevníci uvidia vystúpenia sokoliarov.

Dnešný hrad vznikol v 11. storočí ako pohraničná pevnosť, strážiaca dôležité vážske brody a dôležité karpatské priesmyky, cez ktoré prechádzali obchodné cesty, spájajúce oblasť severného Uhorska a stredoslovenských banských miest s Čechami, Moravou, Sliezskom a Poľskom.

V ďalších storočiach sa stal sídlom pohraničného komitátu, kráľovskej a neskôr šľachtickej župy.

Dnes sú v jeho starobylých priestoroch umiestnené výstavné priestory a viaceré expozície Trenčianskeho mú­zea.

Trenčianské hradné bralo je však známe aj z rímskych čias – vojská Marca Aurelia ňom nechali v roku 179 nápis, venovaný pamiatke víťazstva Rimanov nad germánskymi Kvádmi. V preklade znamená: „Víťazstvu cisárov a vojska, ktoré sídlilo v Laugariciu, v počte 855 vojakov II. Légie, dal zhotoviť M. V. Maximianus, legát II. Pomocnej légie.“ Nápis vytesaný do trenčianskeho hradného brala je jednou z mála rímskych písomných zmienok dokazujúcich pobyt Rimanov v strednej Európe.

Do 30. augusta je v priestoroch Letnej veže na Trenčianskom hrade vystavený artefakt viažuci sa k histórii rímskych nápisov z územia Slovenska – ďakovný rímsky nápis na kamennej tabuli, venovaný rímskemu bohu Jupiterovi.

Lego na hrade

V Kasárni Trenčianskeho hradu do 30. augusta poteší deti aj výstava LETO+LEGO=HRAD. Z malých legových kociek, tzv. Lego bricks, ktoré sa dajú ľubovoľne skladať, si môžete postaviť modely automobilov, vlakov, domov, hradov, zámkov, sôch, vesmírnych plavidiel či funkčných robotov. Fantázii sa medze nekladú.

V Kasárni hradu je okrem iného stála expozícia Nedobytý. Pozostáva z dvoch častí. Historickú tvoria stredoveké a novoveké chladné, strelné či palné zbrane. Archeologická časť je venovaná výsledkom archeologického výskumu kasárne.

Program v meste

V piatok 23. augusta sa v Trenčíne na Mierovom námestí predstaví originálna talianska skupina Sbandieratori e Musici di Borgovelino v historických kostýmoch a predvedie akrobatické vystúpenie s vlajkami. Predstavenie sa začína o 17. hodine.

Rovnako v piatok 23. augusta v Átriu pod Mestskou vežou vystúpia štyria vynikajúci koncertní umelci, ktorí vyrástli v rôznych komorných orchestroch a precestovali s nimi celý svet.

Spolu tvoria kvarteto, ktoré predstaví klasickú hudbu ako vzrušujúce hudobné dobrodružstvo, počas ktorého sa okrem vznešených melódií dá zažiť aj veľa zábavy. Vstup je voľný a program sa začína o 19. hodine.

V sobotu 24. augusta od 9. h do 18. h sa v Lodenici budú konať Preteky dračích lodí a v Galérii M. A. Bazovského sú od 10. h do 13. h pre deti otvorené tvorivé dielne, spojené s hrami a komentovanou prehliadkou výstav.

Tipy na výlety: 7 miest v okolí

  • 1) Uhrovec – rodný dom Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka.
  • 2) Draškovičovský kaštieľ v Čachticiach – kolekcia historických zbraní, dobových dokumentov, odevných súčastí a šperkov, portréty členov šľachtických a zemianskych rodov, ľudová kultúra.
  • 3) Trenčianska synagóga – historizujúca, ale zároveň moderná železobetónová stavba s byzantskými a maursko-orientálnymi prvkami, otvorená v čase príležitostných výstav.
  • 4) Trenčianske Teplice – kúpeľné mestečko s prírodnou termálnou sírnou vodou, kúpeľným domom Sina s kúpeľom Hammam – unikátnou stavbou v maurskom štýle z roku 1888, kúpeľný park z roku 1873.
  • 5) Malá a Veľká Skalka pri Trenčíne – najstaršie pútnické miesto na Slovensku.
  • 6) Hrad Beckov – počas leta každý deň otvorené hradné hospodárstvo.
  • 7) Minifarma Lubina – miniovečky, minikozičky a miniponíky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčiansky hrad #Známe neznáme Slovensko #Leto na Slovensku