Netopiere nie sú démoni! Spoznajte ich život v noci

O netopieroch koluje veľa nedobrých chýrov: zobrazujú ich ako desivé príšery, pachtiace po ľudskej krvi a v minulosti ich považovali dokonca za diablových spoločníkov! Nič z toho však nie je pravda. Úbohé netopiere sú len obeťami nepravdivých povier. Môžete sa o tom presvedčiť osobne v zoo Bojnice v sobotu 24. augusta v noci.

23.08.2019 17:39
Noc netopierov,  zoo, Bojnice Foto:
Počas Noci netopierov v bojnickej zoo návštevníci spoznajú život týchto tajuplných tvorov za pomoci odborníkov.
debata

V sobotu 24. augusta sa v Národnej ZOO Bojnice uskutoční Noc netopierov, na ktorej sa návštevníci zoznámia s mýtami opradenými tvormi. „Verejnosti poskytujeme odborné informácie aj pútavé ukážky a najnovšie poznatky z výskumov,“ pozýva Jaroslav Slašťan, hovorca zoo Bojnice. Noc netopierov sa začína o 19. hodine. Počet účastníkov akcie je však limitovaný, preto sa treba vopred prihlásiť. jedna noc s netopiermi stojí 15 eur, v cene je však aj prehliadka celej národnej zoo.

Pútavé informácie, poznatky a skúsenosti priamo z terénu odovzdáva návštevníkom RNDr. Peter Bačkor, PhD. najskôr v prednáškovej sále. Potom sa všetci záujemcovia presúvajú do areálu zoo, kde sa pokúšajú o odchyt netopierov do špeciálnej – na to určenej siete. „Cieľom tohto podujatia je pomôcť prekonať u detí i dospelých neopodstatnené obavy a strach z netopierov, .Noc netopierov organizujeme v spolupráci so Spoločnosťou pre ochranu netopierov na Slovensku,“ dodáva Jaroslav Slašťan.

Netopierov sa mnohí desia, veď vďaka ich vzhľadu a životu v podzemných úkrytoch ich kedysi považovali za diablových spoločníkov. ,Nie sú to žiadne príšery z podzemia a vôbec nie sú nebezpečné. Práve naopak, sú užitočné a majú veľmi zaujímavý život.

Netopier nie je vták a nie je slepý

Mnoho ľudí považuje netopiere za vtáky. „Netopiere sú cicavce, ktorým sa predné končatiny premenili na krídla. Netopiere sú jediné cicavce na svete so schopnosťou aktívne lietať. Nie sú príbuzné myšiam ani žiadnym hlodavcom,“ vysvetľuje Jaroslav Slašťan. Evolučné štúdie dokázali, že netopier je viac príbuzný primátom a v rámci živočíšnej ríše tvorí vlastný rad s názvom Chiroptera.

Majú síce slabý zrak, no nie sú úplne slepé. Hlavným dôvodom rozšírenia tohto mýtu je fakt, že lovia v noci a na orientáciu používajú echolokáciu. Ultrazvukový signál je druhovo špecifický a má frekvenciu od 20 do 110 kHz. Svojimi špeciálne tvarovanými ušnicami a ušným viečkom zachytávajú odraz ultrazvukových vĺn, ktoré vydávajú ústami, niektoré druhy nosom. Tie sa odrážajú od objektov a poskytujú im informáciu o ich veľkosti, polohe a tvare.

Diablov služobník?

O netopieroch kolujú mýty, že sa zamotajú ľuďom do vlasov. Dokonca sa verilo, že počas letu hľadá človeka, ktorý dal svoju dušu diablovi. A ak ho nájde, zapletie sa mu do vlasov a dušu odnesie do pekla. Preto vždy večer, keď dievčatá z dedín vychádzali z domu, mali na hlave šatky, lebo netopiera by nikto z vlasov nedostal. Ak by sa vraj zamotal, spôsobil by besnotu, preniesol vši, blchy a mohol by zatemniť mozog a dostať tak dievča na pokraj šialenstva. V Tirolsku verili, že dievčaťu, ktorému vletí do vlasov netopier, sa nikdy nevydá. A podľa povery sedmohradských Cigánov vznikol netopier z bozku, ktorý dal čert spiacej žene.

Krvilačný Dracula

„Na svete síce žijú netopiere, ktoré sa živia krvou,“ pripúšťa Jaroslav Slašťan, ale jedným dychom dodáva, že,,ide len o 3 druhy – Desmodus rotundus, Diaemus youngi a Diphylla ecaudata – a aj tie žijú v tropických oblastiach Ameriky. Pokožku narežú ostrými zubami a okamžite do nej vpustia sliny obsahujúce anestetiká a látky brániace zrážaniu krvi. Aj preto rana krváca ešte nejaký čas po tom, čo sa upír približne po pol hodine hodovania nasýti. Samotná ranka po uhryznutí je iba 5 milimetrov široká a približne rovnako hlboká a väčšinou sa zahojí do niekoľkých dní.

Krv obete nesajú, ale vylizujú jazykom so špeciálnymi drážkami. Aby tieto netopiere prežili, svoje drobné telo musia napojiť krvou každú druhú noc. Keďže krv obsahuje veľa vody a bielkovín, ale dodáva málo energie, musia jej na posedenie vypiť čo najviac, čiže 70 až 80 percent svojej hmotnosti. Stáva sa, že to netopier so svojou pažravosťou preženie, takže od koristi sa doslova odgúľa. S plným bruchom nedokáže vzlietnuť a cestu domov musí absolvovať prevažne po zemi.

Zje polovicu, čo váži

Odhliadnuc od práve opisovaných druhov živiacich sa krvou, potravu ostatných tropických netopierov tvorí hlavne hmyz, ovocie a sladké šťavy z kvetov. Všetky európske netopiere sa živia výlučne hmyzom, dokážu ho skonzumovať veľké množstvo a jeden jedinec dokáže za noc uloviť až 3 000 komárov. Naše netopiere majú veľmi rýchly metabolizmus, preto potrebujú za noc skonzumovať potravu rovnajúcu sa 20 až 50 percentám svojej telesnej hmotnosti. Lovia pomalým alebo, naopak, rýchlym letom voľne vo vzduchu, iné druhy lovia medzi korunami stromov, zbierajú ju z povrchu listov, kôry, zeme alebo vodnej hladiny.

Z jaskyne na sídlisko

Na Slovensku žije z celkovo viac ako 1 200 známych druhov netopierov len 28. Pôvodne obývali prírodné biotopy, a to najmä podzemné priestory, ako sú jaskyne a pôvodné pralesy, kde si nachádzali úkryty v dutinách starých stromov. S postupnou zmenou krajiny a rozvojom ľudských sídiel však dochádzalo k miznutiu ich pôvodných stanovíšť a netopiere tak hľadali náhradné priestory, v ktorých by mohli žiť. A tie im paradoxne ponúkol človek v podobe svojich sídlisk. Niektoré druhy netopierov sa na urbanizované prostredie adaptovali natoľko, že ich už inde ani nenájdeme. Viac sa netopieroch dozviete v Národnej zoo Bojnice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netopiere #zoo Bojnice #Noc netopierov