Morské oko je perlou Vihorlatu

Nadšenci romantiky, divočiny a nádhernej prírody nájdu všetko na jednom mieste. Morské oko, presnejšie Veľké Vihorlatské jazero, a príroda okolo nadchne okamžite po príchode k tejto prírodnej kráse, ktorá sa nachádza v blízkosti obce Remetské Hámre v Sobraneckom okrese, no dostupná je aj zo Zemplínskych Hámrov v Sninskom okrese.

26.08.2019 06:00
Vihorlat, Morské oko Foto: ,
Morské oko je rajom pre množstvo rýb.
debata

Video. Nádherné miesto očarilo aj grófku Gladys Vanderbilt-Széchenyi, ktorá mala v prvej menovanej dedine kaštieľ a ďalší mala pri jazere. Vďaka jej priazni bola obec Remetské Hámre jedna z prvých, ktorá bola elektrifikovaná a mala aj vodovod.

Video

K Veľkému Vihorlatskému jazeru sa najrýchlejšie dostane turista z Remetských Hámrov. Vedie k nemu cesta, ktorá sa končí na parkovisku Krivec. Odtiaľ sa už treba spoliehať iba na svoje nohy.

Nedotknuté jazero plné rýb

„Veľké Vihorlatské jazero je pýchou Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat a je zapísané v zozname Svetového prírodného dedičstva UNESCO. Turisti ho však poznajú ako Morské oko. Okolo neho vedie nenáročný turistický chodník, ktorý zvládnu deti aj dôchodcovia,“ predstavuje nádherný kút Marek Kondžura, starosta obce Remetské Hámre, a vzápätí pridáva aj tipy na ďalšie atraktívne lokality, ktoré sa návštevníkovi oplatí vidieť.

Video
Viete, kde nájdete Morské oko?

„Z Veľkého jazera sa dá dostať k Malému Morskému oku, je vzdialené pokojnou chôdzou zhruba 40 minút. A kto chce vidieť oblasť z výšky, pre toho je určený Sninský kameň. Aj ten je pre turistov dosiahnuteľný, cesta k nemu trvá približne 90 minút. Pozostáva z dvoch samostatných brál, obe v nadmorskej výške nad 1000 metrov.“

Starostu teší, že oblasť sa stáva čoraz atraktívnejšou pre turistov, okrem slovenských tam chodia ľudia aj z Čiech, Maďarska, no objavili ju aj Nemci alebo Holanďania.

Veľké Vihorlatské jazero je tretím najväčším na Slovensku po Štrbskom plese a Veľkom Hincovom plese.

Je súčasťou národnej prírodnej rezervácie, kde platí najvyšší, 5. stupeň ochrany, a tak tam sú rybolov, kúpanie a člnkovanie zakázané.

Vďaka tomu návštevník môže vidieť množstvo rýb, ktoré v ňom plávajú. Patrí do ochranného územia Vihorlatský prales, kde sa nachádzajú Karpatské bukové lesy s vyše 240-ročnými stromami.

Turistov pri vstupe k jazeru prekvapí aj netradičný altánok s názvom Kozmodrom, postavený v rokoch 1974 až 1975. Od neho sa návštevníci dostanú k Morskému oku.

Prechádzka pokračuje aj okolo kaštielika Morské oko. Vybudovať ho dala grófka v roku 1924 a dôvodom bola choroba jej dcéry, ktorá sa vo Vihorlatských vrchoch liečila. Neskôr slúžil ako poľovnícka chata.

Z New Yorku do malej dedinky

Grófka Gladys Vanderbilt-Széchenyi pochádzala z Ameriky a vydala sa za uhorského veľvyslanca v USA, ktorým bol gróf László Széchenyi. Do malej dedinky sa dostala z prestížnej Piatej avenue v New Yorku. Jej príchod znamenal pre obec rozmach a miestnym ľuďom dala prácu. Obnovila ťažbu železnej rudy a založila pílu. Z lesa sa vyťažené drevo prevážalo úzkokoľajnou železnicou.

Video

„Rozmach v obci nastal v 20. až 30. rokoch 20. storočia, keď sem zaviedla vodovod a elektrinu. Vodná elektráreň bola s Kaplanovou turbínou a pracovala až do roku 1958, keď sa Remetské Hámre napojili na verejnú sieť. Okrem kaštielika pri jazere si priamo v obci postavili veľký kaštieľ a v susedstve bola aj budova pre služobníctvo. Tá stojí dodnes a je tam reštaurácia a hotel. Po kaštieli ostal iba jediný múr,“ konštatuje Kondžura.

V minulosti sa dedinka mohla pýšiť aj úzkokoľajkou, ktorá jazdila z Michaloviec až priamo na Morské oko a mala dĺžku 43 kilometrov.

„Zanikla v 60. rokoch 20. storočia. Jej úlohou bolo nielen zvážať drevo z okolitých lesov, ale aj spájať región. Čiastočne zanikla aj kvôli tomu, že sa vybudovala Zemplínska šírava. Máme však na konci obce, smerom k Veľkému Vihorlatskému jazeru maketu lokomotívy, ktorej originál je v pražskom múzeu,“ prezradil starosta Remetských Hámrov.

Útočisko pre salamandru aj rysa

Sninský kameň je dostupný aj zo Zemplínskych Hámrov, cesta k nemu je podobne dlhá ako z prvej obce. Dedina neďaleko Sniny v Jozefovej doline takisto láka návštevníkov svojou históriou.

Úzkokoľajka v Zemplínskych Hámroch. Foto: Pravda, Robo Hakl
Vihorlat , železnica, vlak Úzkokoľajka v Zemplínskych Hámroch.

V jej okolí bolo v minulosti vybudovaných niekoľko hámrov, drevouhoľná vysoká pec a železiarne, ktoré koncom 19. storočia patrili k najdôležitejším producentom železnej rudy v Zemplíne.

Pamiatkami turistov prevedie Hámorský náučný chodník, ktorý vedie okolo bývalého tajchu, vysokej pece, vodnej píly, banskej štôlne či úzkokoľajnej železničky.

Chránená krajinná oblasť Vihorlat patrí medzi najmenšie chránené územia na Slovensku. Žije v ňom okolo 5-tisíc druhov živočíchov a v roku 1999 tam bolo nájdené veľké nálezisko zlata.

Rastie v ňom napríklad chránená bleduľa jarná a ide o najrozsiahlejšiu a najbohatšiu lokalitu jej výskytu na našom území.

Nachádzajú sa v nej aj vzácne druhy, ktoré sa vyskytujú len v rámci istého teritória. Jedným z najvzácnejších tunajších endemitov je kostrava ovčia, ktorá rastie len na Sninskom kameni.

Kostolík v Ruskej Bystrej. Foto: Pravda, Robo Hakl
Vihorlat, drevený kostol Kostolík v Ruskej Bystrej.

Vo vzácnej lokalite žijú napríklad salamandra škvrnitá, ako aj všetky štyri druhy žijúcich mlokov na Slovensku.

Na území Vihorlatu hniezdi okolo 100 druhov vtákov, napríklad bocian čierny alebo sova dlhochvostá, ale aj orol krikľavý. Husté lesy sú domovom vlka, divej mačky aj rysa ostrovida.

Kam na výlet: 5 tipov v okolí

  • 1. Ruská Bystrá – jedna z najbližších obcí z nádherným dreveným kostolom
  • 2. Kolonica – v sedle s rovnakým názvom sa nachádza astronomické observatórium
  • 3. Zemplínska šírava – druhá najväčšia vodná nádrž
  • 4. Tibava – križovatka gotickej a vínnej cesty
  • 5. Senianske rybníky – sústava rybníkov, kde žije vodné a pri vode žijúce vtáctvo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Morské oko #vihorlat #Leto s Pravdou #Známe neznáme Slovensko #Leto na Slovensku