Ponižujúce? Aerolínie možno budú pasažierov pred vstupom na palubu vážiť

Letecké spoločnosti údajne zvažujú možnosť váženia cestujúcich skôr, ako nastúpia na lietadlo, aby lepšie dokázali odhadnúť, koľko paliva treba natankovať na každú konkrétnu cestu.

02.10.2019 07:00
debata (18)

Britský denník The Sun prišiel s informáciou, že európske aerolínie v snahe znížiť náklady aj emisie uhlíka uvažujú, že by im pomohli presnejšie čísla o hmotnosti cestujúcich – v súčasnosti sa množstvo potrebného paliva na každý let určuje na základe koeficientu priemernej váhy mužov a žien na palube, píše Travelpulse.com.

Súčasný odhad je veľmi nepresný, keďže vychádza z priemerov telesnej hmotnosti podľa pohlavia, pričom na muža sa počíta 85 kilogramov, na ženu 70 kilogramov a na dieťa 35 kilogramov. Výskum ukazuje, že výsledkom tejto metódy je veľa premrhaného paliva.

Spoločnosť Fuel Matrix, ktorá navrhuje systém váženia cestujúcich, uviedla, že letecké spoločnosti spaľujú o 0,3 až 0,5 percenta viac paliva kvôli vyššej hmotnosti natankovaného nepotrebného paliva. Znížením nákladov by prepravcovia na celom svete mohli ušetriť až 1,2 miliárd eur ročne.

Samotné váženie by pritom podľa Fuel Matrix nemalo cestujúcich privádzať do trápnych situácií. Prebiehalo by diskrétne a informácie o hmotnosti pasažierov by boli dôverné.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #palivo