Osem miest, kam ľudská noha ešte nevkročila (a tak skoro sa to ani nezmení)

Počet (zvedavých a po dobrodružstve bažiacich) ľudí narastá, ale naša planéte sa nezväčšuje. Technológie idú dopredu, možnosti sa rozširujú, a tak niet divu, že miest, kam noha človeka ešte nevkročila, je každým rokom menej. Tu je niekoľko oblastí, ktoré doposiaľ ostali nedotknuté.

07.10.2019 07:00
debata (2)

Kaverny na Yucatáne

Polostrov v Strednej Amerike, ktorý oddeľuje Mexický záliv a Karibské more, ukrýva tajomné jaskyne – prepadliská s podzemnými jazerami. V mnohých sa na hladine dá plávať, no ich útroby sú nepreskúmané. Hlboké jamy naplnené vodou sú také nebezpečné, že ani skúsení speleológovia sa na ich dno radšej nepúšťajú. A vraj hĺbku týchto jaskynných jazier využívali na svoje ľudské obete aj Majovia.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

.

Príspevok, ktorý zdieľa Must Do Travels (@mustdotravels),

Púšť Namib

Púšť prechádza Namíbiou a Angolou a jej názov v jednej z miestnych rečí znamená rozsiahly. Má vyše 80 000 km2, jej sever charakterizujú skaly, štrk a priepasti, juh tvorí prevažne piesok a vysoké duny. Žije tu niekoľko pozoruhodných a endemických živočíchov a rastlín. Namib sa považuje za najstaršiu na svete, má asi 55 až 80 miliónov rokov, a vládne na nej extrémne sucho. Aj to je jedným z dôvodov, prečo patrí k najmenej preskúmaným púšťam sveta.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

NAMİB ÇÖLÜ, Güney Afrikada yer alan bir kıyı çölüdür. Namib ismi yerli dilinde “engin yer” anlamına gelmektedir. Nabim çölünün dünyanın en eski çölü olduğuna ve çölün 55 milyon yıldan beridir kurak karakterde olduğuna inanılır. Namib çölünün kuraklığı, atmosfer dolaşımı (Hadley Hücresi) ve okyanus akıntılarından kaynaklanır. Hadley hücresindeki hava sürkülasyonundan dolayı çölün üstünde bulunan üst atmosferdeki hava kütlesi alçalır ve alçalırken de havanın kurumasına neden olur. Ayrıca Namib kıyıları boyunca hareket eden Benguela soğuk su akıntısı ise sıcaklığı düşürerek havanın yükselmesini yani yağış oluşmasını engeller. Yıllık yağışın 10 mm’den az olduğu çölün kıyı keismi boyunca yıllık ortalama sıcaklık 9-20 derece arasındadır. Özellikle çölün güney kesiminde yüksekliği 300 metreyi genişliği ise 32 kilometreyi bulan kumul tepeleri yer almaktadır THE NAMIB DESERT: The Namib is a coastal desert in southern Africa. The name Namib is of Khoekhoegowab origin and means "vast place". The Namib Desert is believed to be the world’s oldest desert and it has been arid for at least 55 million years. The Namib's aridity is caused by the descent of dry air of the Hadley Cell, cooled by the cold Benguela current along the coast. It has less than 10 mm of rain annually and is almost completely barren. Temperatures along the coast are stable and generally range between 9–20 °C. Namib comprises a vast dune sea with some of the tallest and most spectacular dunes of the World. The sand dunes, some of which are 300 metres high and span 32 kilometres long. @expeditionearth.live #geography#geografia#geografy#coğrafya#earth#earthscience#earthplanet#naturegeography#nature#naturephotography#geomorphology#geomorfology#geomorfologia#jeomorfoloji#landform#landforms#landscape#landscapephotography#geology#geologyrock#jeoloji#geologi#geologia#travelphotography #travel #traveller #namib #desert #sanddune

Príspevok, ktorý zdieľa World Landforms (@geomorphological_landscapes),

Vrchol hory Gangkhar Puensum

Hora je najvyšším vrchom Bhutánu – jeho vrchol čnie vo výške 7570 metrov nad morom – a zároveň najvyšším nezdolaným vrchom sveta. Dôvodom je jednak mimoriadna obtiažnosť výstupu, jednak striktné pravidlá bhutánskej vlády, ktorá z ekologických a náboženských dôvodov do roku 1983 zakazoval horské expedície na vrchy vyššie ako 6000 m n. m. Zákaz obnovili v roku 1994 a platí doposiaľ.

Lesy v Mjanmarsku

Bývalá Barma je malá krajina na juhovýchode Ázie. Leží medzi Indiou, Čínou, Thajskom, Laosom a Bangladéšom. Krajina s rozlohou takmer 700 000 km2 má doteraz svoje tajomstvá, ktoré si dobre stráži. Lesy na severe krajiny, ktoré sa nachádzajú v nadmorskej výške 5000 metrov, sú takmer nedotknuté, len sem-tam sa do nich odvážia vstúpiť vedecké expedície. Obalsť za svoj domov považujú volavky, pandy červené či jelene.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#aliveforest #myanmarforest #beautifulmyanmar

Príspevok, ktorý zdieľa Kyaw (@mr.lin3111),

Hviezdne hory

Aj keď je názov horského pásma v Papue Novej Guinei viac než romantický, prostredie a klíma, ktoré tam vládnu vľúdne rozhodne nie sú. Tieto ťažko prístupné hory sú jedným z najvlhkejších miest, ročne tu spadne 10 metrov zrážok. Tieto podmienky v relatívne izolovanom ekosystéme však dovolili rozvoj života unikátnych druhov rastlín a živočíchov, z toho 100 endemitov.

Severná Patagónia

Od modrých ľadovcov, cez suché stepy až po tropické pralesy – Patagónia, ktorá sa rozprestiera na časti územia Argentíny a Čile, je známa svojou nádherne rozmanitou, ale aj mimoriadne drsnou prírodou. Na severe oblasť ohraničujú Andy a rieka Rio Colorado. Práve pre zlú dostupnosť niektorých častí sa tu dá hovoriť o minimálnom prístupe ľudí a rastliny a živočíchy si tu môžu vychutnávať pokojný nerušený život.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

@rodrigoeduardotourguide #torresdelpaine #magallanes #patagonia #chile

Príspevok, ktorý zdieľa Patagonia.tv (@patagonia.tv),

Kamčatka

Polostrov na Ruskom ďalekom východe má vyše 300 vulkánov a najväčšiu koncentráciu medveďov hnedých na svete. Oblasť je podnes riedko obývaná a niektoré časti sú stále neprebádané.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Discover Kamchatka (@discover_kamchatka),

Mariánska priekopa

Aj keď sa už aj na jej dne vraj našiel odpad, čiže „moderná spoločnosť“ zanechala stopy aj tu, stále je to jedno z najnedostup­nejších a najtajomnejších miest Zeme. Má hĺbku takmer 11 kilometrov pod hladinou Tichého oceánu a dodnes sa ju aj vďaka obrovskému tlaku vody nepodarilo podrobnejšie preskúmať.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Evidently today is #NationalRelaxationDay, so put this jelly video on loop and prepare to chill out... . . [Yes, the jelly is real! It was seen on April 24, 2016, while exploring the informally named "Enigma Seamount" in the Mariana region at a depth of ~3,700 meters (2.3 miles.) . . Scientists identified this hydromedusa as belonging to the genus Crossota. Note the two sets of tentacles — short and long. At the beginning of the video, you'll see that the long tentacles are even and extended outward and the bell is motionless. This suggests an ambush predation mode. Within the bell, the radial canals in red are connecting points for what looks like the gonads in bright yellow.] . . #ocean #explore #NOAA #OkeanosExplorer #jelly #jellyfish #notCGI #real #MarianaTrench #relax #video

Príspevok, ktorý zdieľa NOAA Ocean Exploration (@noaaoceanexploration),

Nbcnews.com; Quora.com

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mexiko #Mjanmarsko #Papua Nová Guinea #Bhután #namíbijská púšť #Mariánska priekopa #kamčatka #Patagónia