Nazrite do tajomného bunkra BS-8, ktorý mal chrániť proti Hitlerovi

Pechotný zrub B-S-8 “Hřbitov” je najväčší a najsilnejšie vyzbrojený ťažký objekt v Bratislave. Tvoril chrbát obrany v strednej časti predmostia a jediný je plnohodnotnou obdobou ťažkých objektov budovaných vtedy na iných miestach hranice na obranu proti Nemecku.

13.09.2019 07:30
bunker, BS 8, Hrbitov, Petrzalka Foto:
Petržalský bunker BS-8
debata (15)

Ostatné “moderné” ťažké objekty v bratislavské Petržalke boli vybudované úspornejšie. Čo umožnila menšia miera ohrozenia tejto časti hranice, ktorá susedila vtedy s neutrálnym Rakúskom a slabým Maďarskom.

Ale napriek tomu bolo nutné demonštrovať odhodlanie brániť hlavné mesto Slovenska, čo bolo zrejme realizované dostatočné dôrazne i tak. Bratislavský zrub – 8, odolnosť “rímska” II.

Proti Hitlerovi

V 30. rokoch minulého storočia sa Československo rozhodlo okolo svojich hraníc vybudovať obranný systém, ako reakciu na nástup Hitlera a fašizmu k moci.

Video
Nahliadnite do tajomného bunkra BS-8, ktorý mal chrániť proti Hitlerovi.

Bunkre a malé pevnôstky začínali niekde na úrovni Ostravy, kopírovali sever Moravy, vtedajšie severné, západné a južné Čechy, tiahli sa južnou Moravou, aby prešli na Slovensko a pokračovali až na Zakarpatskú Ukrajinu, ktorá vtedy patrila do Československa.

Opevnenia sa mali budovať niekoľko rokov. Po „Mníchovskej zrade“ v roku 1938, a následnom rozdelení Československa v roku 1939, sa práce na tomto obrannom systéme zastavili.

Na Slovensku bolo postavených niekoľko stovák objektov, z ktorých sa zachovalo niekoľko desiatok.

Jediný ucelený obranný úsek sa zachoval v Bratislave na území Petržalky. Bunkre tam kopírovali vtedajšiu štátnu hranicu.

Začínajú na severe pri Dunaji oproti Karloveskej zátoke, pokračujú smerom na hraničný prechod Berg, obchádzajú sídlisko Kopčany, stáčajú sa východne k sídlisku Lúky a popri Chorvátskom ramene opäť končia pri Dunaji.

Línia prebiehala pozdĺž Chorvátskeho ramena z toho dôvodu, že v tom období ešte Rusovce, Jarovce a Čunovo nepatrili do ČSR (stalo sa tak až po 2. svetovej vojne).

Dnes sa o bunker stará združenie Zachráňme petržalské bunkre. Iniciátorom jeho založenia bol známy bratislavský fotoreportér Miroslav Košírer.

Zdroj: https://bunker.bs8.sk/

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Petržalka #bunker #Neobyčajné miesta