Na severnom póle otvoria najsevernejší hotel sveta. Noc bude za 90 000

Slnečné pláže a horúce slnko vám nič nehovoria? Naopak, milujete zimu, sneh a mráz? Na svoje si prídete v ľadovom hoteli stratenom v bielej krajine.

17.09.2019 07:00
debata (3)

V apríli 2020 otvorí svoje brány jedno z najpodivnejších ubytovacích zariadení na planéte. Ľadové iglú na severnom póle bude však len dočasným hotelom, hostí bude prijímať iba počas jediného mesiaca. Aj to jedine za predpokladu, že majú po ruke 90 000 eur, napísal Cnn.com.

Súbor desiatich vyhrievaných iglú North Pole Igloos bude umiestnený priamo v najsevernejšom bode planéty, na zamrznutom kúsku Severného ľadového oceána, takže výhľad na juh je zaručený – ktorýmkoľvek smerom sa pozriete.

„Severný pól je už roky jednou z najexkluzív­nejších turistických destinácií na svete, ale neexistujú tam žiadne pekné a pohodlné ubytovacie zariadenia,“ vysvetľuje pre médiá Janne Honkanen, zakladateľka cestovnej spoločnosti Luxury Action, ktorá stojí za týmto ambicióznym projektom.

Severný pól je po väčšinu roka neprístupný, ale v apríli sa dá k nemu dostať vrtuľníkom, počas júna a júla zasa loďou. Ročne ho navštívi len asi 1000 ľudí a tí sa musia uspokojiť so spaním v stane a vlastným vybavením proti extrémnemu počasiu.

To je v úplnom kontraste s ponukou nového hotela – vyhrievané ubytovanie s vlastnou toaletou, k dispozícii kempový manažér, šéfkuchár, sprievodca aj bezpečnostný tím.

Ako bonus dostanú návštevníci možnosť pozorovať aj polárnu žiaru, keďže v apríli býva dosť výrazná.

Samozrejme, takéto dobrodružstvo nebude lacné – za balík dvoch nocí v meste Svalbard, poslednom obývanom sídle pred severným pólom, dvojhodinovej helikoptérovej dopravy do a z iglú a noci na samotnom póle vrátane všetkých služieb, zaplatia turisti v prepočte 90 000 eur.

Okrem návštevy najsevernejšieho miesta a zážitku na celý život chce spoločnosť, ktorá hotel plánuje postaviť, vyslať prostredníctvom návštevníkov do sveta aj posolstvo o neblahých dôsledkoch zmeny klímy v regióne.

Po mesiaci, čo bude hotel otvorený, ho opäť celý rozoberú, zbalia a odnesú zo severného pólu preč.

Usatoday.com; Educatednomad­.com; Stuff.co.nz

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #hotel #severný pól