Na Slovensku máme ropu. Prečo sa z korňanského prameňa neťaží a my nie sme boháči?

Mnohé krajiny ako napríklad Katar, Kuvajt, Spojené arabské emiráty, ktoré pod zemou objavili zásoby čierneho zlata, sú dnes "za vodou" a vďaka jeho predaju žijú zlaté časy.

08.10.2019 07:00
debata (1)

Aj Slovensko sa môže pochváliť ropným prameňom, nachádza sa na Kysuciach, neďaleko Turzovky a podľa odborníkov tam spod zeme vyviera veľmi kvalitná ropa. Prečo teda aj my nepatríme do elitného zoskupenia OPEC (Organizácie krajín vyvážajúcich ropu)?

Do okolia obce Korňa zatienenej Beskydami, v okrese Čadca, radi zavítajú hubári, ale aj turisti, ktorí oceňujú jej blízkosť pri českých aj poľských hraniciach.

Jej najväčšou atrakciou je však ojedinelý unikát, ropný prameň, ktorý sa ako jediný zachoval z podobných menších povrchových výverov ropy v strednej Európe.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Baša Kaľavská (@leonelka.loth),

Je to prirodzený povrchový výver ropy, ktorá sa sústreďuje v malom jazierku s priemerom 1,5 až 2 metre. Čo je však nebezpečné – občas sa stane, že sa z ložiska uvoľní a sám zapáli aj plyn metán.

Korňanský ropný prameň v roku 1973 vyhlásili za chránený prírodný výtvor, v roku 1995 ho prekategorizovali na prírodnú pamiatku s výmerou 0,171 ha.

Hoci dnes je už viac-menej len turistickou atrakciou, kedysi túto ropu používali miestni ľudia ako mazivo na kolesá vozov, obuvi, na svietenie aj na liečbu kožných chorôb dobytka.

A ako sa tento unikát objavil? Povesť hovorí, že prameň našiel pytliak menom Žúbor, keď po lesoch naháňal zver.

Prieskumné vrty, s ktorými sa začalo koncom 19. storočia, však nepotvrdili také veľké zásoby, aby sa oplatilo spustiť priemyselnú ťažbu.

Z piatich skúšobných vrtov hlbokých do 1000 metrov sa počas 30 rokov vyťažilo len 15 vagónov ropy.

Slovakia.travel; Regionkysuce.sk; Wikipedia.org

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Kysuce