V Turzovke prebudujú cyklotrasu na cyklochodník

Kým súčasná cyklotrasa cez Turzovku na okraji hlavnej cesty II/487 z Čadce do Makova slúžila výhradne cyklistom, nový cyklochodník budú môcť využívať aj chodci.

29.09.2019 14:37
debata

Podpora cyklodopravy, ale aj zlepšenie bezpečnosti cestnej premávky sú cieľom najnovšej investičnej akcie v Turzovke.

Doterajšiu cyklotrasu, ktorá bola súčasťou cesty II/587, prebudujú na cyklochodník.

Do akcie v hodnote takmer 1,2 mil. eur sa v Turzovke pustili vďaka podpore z Integrovaného regionálneho operačného programu.

Víťazná firma z verejnej súťaže by mala nový cyklochodník v dĺžke 3,2 km odovzdať do siedmich mesiacov od prevzatia staveniska.

Kým súčasná cyklotrasa cez Turzovku na okraji hlavnej cesty II/487 z Čadce do Makova slúžila výhradne cyklistom, nový cyklochodník budú môcť využívať aj chodci.

„Zrealizovaním projektu chceme podporiť cyklodopravu v našom meste, ale i v regióne a zároveň zlepšiť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Na viac ako trojkilometrovom úseku pôjde o chodník združený pre chodcov a cyklistov s rozdelenými pruhmi,“ uviedol na margo investičnej akcie primátor Turzovky Ľubomír Golis.

Miestnej samospráve sa pri zabezpečovaní financovania podarilo získať nenávratný finančný príspevok z Integrovaného regionálneho operačného programu. Výberová komisia posudzovala desať cenových ponúk, najvýhodnejšiu cenu ponúkla spoločnosť STRABAG, s. r. o., ktorá sa zaviazala zrealizovať dielo za cca 1,2 mil. eur.

Plánovaný cyklochodník v celkovej dĺžke 3,2 km kopíruje cestu II/487 v smere z Čadce do Makova. Začína pri moste smerujúcom do mestskej časti Hlinené a končí pri križovatke cesty II/487 a Starej cesty.

Nový cyklochodník široký 3,5 metra bude od komunikácie oddelený obrubníkom, ale po takmer celej dĺžke bude kvôli bezpečnosti umiestnené aj oddeľujúce zábradlie.

Ako vyplýva zo zverejnenej zmluvy, takmer štvrtina všetkých nákladov bude použitá na výstavbu nového verejného osvetlenia. Na cyklochodníku sa chystajú inštalovať viac ako stovku stožiarov, ktoré by tiež mali prispieť k bezpečnosti premávky vo večerných a nočných hodinách.

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklochodník