Oravský expres sa osvedčil, odviezol viac ako 2 000 turistov

Špeciálny turistický vlak Oravský expres odviezol počas svojej premiérovej prázdninovej sezóny viac ako 2 000 turistov. Vlak premával každú sobotu počas letných prázdnin medzi Žilinou a Oravským Podzámkom a na rozdiel od bežných vlakových spojení smerujúcich na Oravu premával bez prestupov.

04.10.2019 12:45
debata

Nesporným lákadlom pre verejnosť bol fakt, že v pilotnej sezóne ho mohla využívať zadarmo. O úspešnosti Oravského expresu informovala v tlačovej správe hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martina Remencová.

Atraktívnu novinku pre turistov spustila počas leta Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Žilinský turistický kraj v spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK).

Cestujúci mali na výber z jedenástich zastávok, v okolí ktorých sa nachádzajú zaujímavé turistické ciele. Vlak zastavoval napríklad v Strečne, Šútove či Istebnom.

"Najobľúbenejšou zastávkou bol pre cestujúcich jednoznačne Oravský Podzámok s turistickým cieľom Oravský hrad. Najviac cestujúcich mierilo práve sem, čo sa odrazilo aj v štatistikách návštevnosti hradu. V porovnaní s prázdninovými sobotami v roku 2018 hrad navštívilo o takmer 20 % turistov viac,“ povedala výkonná riaditeľka KOCR Žilinský turistický kraj Iveta Chabadová.

Špeciálny vlak odchádzal každú prázdninovú sobotu zo Žiliny o 8:00, späť z Oravského Podzámku sa vracal o 16:30.

„Pôvodná kapacita vlaku bola 78 miest na sedenie a 5 miest na prepravu bicyklov. Pre veľký záujem sme sa však rozhodli posilniť Oravský expres o ďalšiu vlakovú jednotku a kapacita miest sa tak uprostred letnej sezóny zdvojnásobila,“ povedala na margo obľúbenosti Oravského expresu hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

Predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa ZSSK Filipa Hlubockého teší, že sa myšlienka sezónnych expresov úspešne rozšírila do jednotlivých regiónov Slovenska.

"Oravský expres v lete absolvoval premiéru a okamžite si našiel svojich cestujúcich. Fakt, že sme museli dokonca zvýšiť kapacitu spojov, je dôkazom toho, že šlo o naozaj vydarený projekt. Podobnej spolupráci sme otvorení aj v budúcnosti,“ dodal Hlubocký.

debata chyba
Viac na túto tému: #vlak #Orava