Vstup záujemcov do Badínskeho pralesa bude počas dňa otvorených dverí obmedzený

Novými pravidlami sa bude riadiť sobotňajší (12. 10.) v poradí už piaty Deň otvorených dverí v Badínskom pralese.

08.10.2019 10:00
debata

Záujem o toto podujatie totiž nadobudol za posledné roky neúnosné rozmery a preto organizátori v tomto roku stanovili jednoznačné pravidlá. Vstup na podujatie bude možný len na základe registrácie na obecnom úrade v Badíne.

Ako uviedla Miriam Turayová zo Správy Chránenej krajinnej oblasti – biosférickej rezervácie Poľana, registráciu môžu záujemcovia realizovať iba v termíne od 1. do 11. októbra a to osobne, telefonicky či emailom do naplnenia prípustnej kapacity, ktorá je 80 osôb. Pripravené sú pri tom dva vstupy (o 9.00 h a o 11.00 h) s maximálnym počtom 40 osôb.

Badínsky prales je vyhľadávanou lokalitou a navštívilo ho v posledných rokoch množstvo významných hostí vedeckej i laickej verejnosti. V roku 2000 tam bol dokonca britský princ Charles.

V pralese platí piaty, najprísnejší stupeň ochrany, čo podľa zákona o ochrane prírody a krajiny znamená absolútne vylúčenie hospodárskej činnosti a obmedzenia pre vstup do územia.

„Pohyb je možný iba po vyznačených turistických chodníkoch a platí tu zákaz zberu rastlín vrátane ich plodov a rušenia pokoja v záujme prítomných živočíchov,“ pripomenula Turyová.

O tomto jedinečnom prírodnom poklade sa vedelo už začiatkom 20. storočia, keď v roku 1913 uhorské ministerstvo pôdohospodárstva v Budapešti vyhlásilo Badínsky prales za prísnu rezerváciu s výmerou 20,51 hektára (ha). Dodnes je toto miesto chránené zákonom a nesie označenie národná prírodná rezervácia.

Jeho vlastná výmera 30,03 ha je rozšírená o ochranné pásmo s výmerou 123,4 ha, čo predstavuje spolu 154 ha chráneného územia.

Badínsky prales sa pýši aj označením územie európskeho významu, čím sa radí medzi svetové lokality.

debata chyba
Viac na túto tému: #prales #Badín