Pätica letísk, ktoré sú od 'svojho' mesta vzdialené hodiny cesty (mapy)

Všimli ste si to? Niektoré letiská - najme tie veľké, medzinárodné - sú od miest, ktorých mená v názve nesú, v skutočnosti vzdialené desiatky kilometrov. V niektorých prípadoch je to aj viac ako 150 kilometrov.

31.10.2019 07:00
debata (10)

Často sú cestujúci prekvapení najmä pod pristátí v okolí metropoly Británie – letiská, ktoré majú v mene Londýn, nie sú pri ňom vôbec blízko, napísal Businessinsider­.com.

Letisko London Luton je vzdialené od mesta 50 kilometrov, London Southend delí od Londýna 60 kilometrov podobne ako Londýn Stansted.

Letisko Oslo-Torp

Ďalšia severská krajina postavila svoje medzinárodné letisko asi 106 kilometrov od centra mesta, ktorého názov nesie. Vlakom sa z osla dostanú cestujúci na letisko asi za 1 hodinu a 45 minút.

Memmingen (Mníchov – západ)

S ešte väčšou vzdialenosťou musia rátať tí, čo plánujú odletieť z Mníchova prostredníctvom letiska Memmingen. Od mesta ho delí takmer 115 kilometrov a z hlavnej stanice privezie autobus cestujúcich k terminálu autobus za takmer 1 a pol hodiny.

Letisko London Ashford

Letisko, ktoré je tiež známe ako Lydd – je v skutočnosti bližšie k Francúzsku (cez Lamanšský prieliv je to 65 kilometrov) ako k Londýnu – od britskej metropoly ho delí takmer 120 kilometrov.

Letisko Frankfurt-Hahn

Z letiska Frankfurt-Hahn nechodí do centra Frankfurtu nad Mohanom žiadny vlak, takže sa tam cestujúci musia dostať autobusom alebo autom. Asi 120-kilometrovú vzdialenosť prejdú v závislosti od dopravnej situácie približne za 1 hodinu a 20 minút.

Letisko Paríž-Vatry

Rekordérom vo vzdialenosti je francúzske letisko umiestnené takmer 160 kilometrov západne od Paríža. Cesta z metropoly k nemu trvá viac ako 2 hodiny. Parížanom je síce od ruky, má však výhodnú polohu pri Disneylande Paris – zábavnému parku, ktorý tiež, napriek svojmu názvu – tiež nie je priamo v Paríži. Lety z letiska Paríž-Vatry smerujú do celého sveta: do USA, východnej Afriky aj Ázie.

Tu sú podľa Dailymail.co.uk ďalšie príklady, keď si pasažieri musia pred odletom vyhradiť na cestu na letisko poriadne veľa času:

  • Barcelona Girona – 93 kilometrov z centra Barcelony
  • Barcelona Reus – 93 kilometrov z centra Barcelony
  • Paríž Beauvais – 87 kilometrov od mesta
  • Tokyo Narita – 60 kilometrov od mesta
  • Verona Brescia – 53 kilometrov

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #letiská