Chystajú sa jedinečné preteky vo vinohradoch na Tokaji

Vinohradnícka oblasť Tokaj bude už tento víkend dejiskom ďalšieho ročníka športového podujatia Tour de Tokaj. Unikátne pretekárske trasy cez vinohrady, ktoré je možné absolvovať iba raz v roku, sľubujú zaujímavý zážitok pre bežcov i cyklistov.

10.10.2019 14:45
geopark, zemplín, veža Foto: ,
Tokaj. Ilustračné foto.
debata

Tokaj každoročne v priebehu jesene navštívi množstvo milovníkov vína, ktorí sem prichádzajú hlavne za degustáciou. Aj tohto roku sa však na jeden deň mení na športovisko, kde si svoje sily a kondíciu môžu zmerať cyklisti a bežci z celého Slovenska.

Tour de Tokaj je termínovo jedným z posledných tohtoročných TOP podujatí programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita. Na bežcov čaká trať s dĺžkou 11,5 kilometra s prevýšením 150 metrov a cyklisti sa zapotia na trati dlhej 37 kilometrov.

“Tour de Tokaj nie sú preteky určené len pre profesionálov. Zapojiť sa do podujatia môžu aj rekreační športovci, ktorí si skrátené trate môžu prejsť aj nesúťažne, a to v kategóriách RUN a BIKE REKREA. Teší ma, že sa nezabudlo ani na tých najmenších, ktorí si svoju bojovnosť a športové nasadenie môžu vyskúšať na krátkej 1 kilometer dlhej BABY trati. Tour de Tokaj je teda skvelým podujatím pre celé rodiny. Verím, že si cestu na Tokaj nájdu tak bežci, ako aj cyklisti, ktorí sa tu môžu dopraviť aj mimoriadnym turistickým vlakom,” informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Preteky Tour de Tokaj sú zaujímavé tým, že bežecké, ale aj cyklistické trasy vedú pomedzi vinice Tokaja. Účastníci tak spoznajú vinohradnícku oblasť z inej perspektívy – cez športový zážitok.

Podľa riaditeľky krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus Lenky Vargovej Jurkovej má podujatie pre Tokaj veľký význam: “Je pre nás dôležité zapájať tokajských vinárov a ďalšie subjekty do spoločných aktivít a predlžovať pobyt návštevníka v destinácii Tokaj. Aj kvôli tomuto športovému podujatiu sme predĺžili prevádzku vlaku Tokajský cykloexpres, ktorý tak môžu využiť účastníci Tour de Tokaj na dopravu do dejiska podujatia a domov.”

Počas celého podujatia bude pripravený zaujímavý program, pozostávajúci z rôznych hudobných a tanečných vystúpení, vinárskych súťaží a detského programu.

Na podujatí nebude chýbať ani tombola, v ktorej môže každý účastník pretekov získať zaujímavé ceny od partnerov podujatia. Športovci sa môžu zúčastniť spoločnej rozcvičky pod dohľadom skúsených trénerov.

Všetci pretekári odštartujú z futbalového ihriska v Malej Tŕni o 10. hodine doobeda a pokračujú po trati cez obce Veľká a Malá Bara, Černochov, Veľká Tŕňa a Čerhov. Prezentácia účastníkov sa spustí už v piatok 11. októbra o 15:00 v Tokajskom informačnom centre (Dlhá 230, Čerhov).

debata chyba
Viac na túto tému: #tour #preteky #Tokaj