Najčarovnejší ostrov? Európska miniatúra so 6 obyvateľmi a žiadnym autom

Webová stránka Big 7 Travel, ktorá poskytuje turistom sprievodcovské služby v mestách, vydala zoznam 50 najlepších ostrovov na svete na rok 2019. V rebríčku nechýbajú slávne letoviská ako Barbados či Bali, prvenstvo však prekvapivo získal maličký ostrov Flatey, ktorý sa nachádza pri západnom pobreží Islandu.

27.11.2019 07:00
Island, Foto: ,
Mníšik bielobradý – po islandsky lundi.
debata

Internetový portál Big 7 Travel zostavil zoznam top ostrovov na základe výsledkov prieskumov verejnej mienky, správ v médiách a bral tiež do úvahy cestovateľské skúsenosti svojich zamestnancov, napísal Insider.com.

Miniostrov v zátoke Breiðafjörður, kde je jediným obývaným ostrovom z troch tisícok, je na prvom mieste pomerne veľkou raritou, píše Independent.co­.uk.

Kedysi bol obľúbenou zastávkou cestovateľov na obchodných trasách, dnes ho navštevujú obdivovatelia prírody a milovníci pokoja. Čím je Flatey neobyčajný?

Má dĺžku ani nie dva kilometre a podľa portálu Guide to Iceland tu žije – okrem chatárov a dovolenkárov – celoročne iba šesť obyvateľov.

Názov „Flatey“ sa prekladá ako „rovina“, pretože ostrov nemá žiadne kopce. Nachádza sa tu aj prvá islandská knižnica a historický kostol. Jeho interiér vymaľoval známy umelec Baltasar Samper.

Napriek malej rozlohe bol Flatey kedysi husto obývaný rybármi aj obchodníkmi, ktorí pôsobili po celom regióne. Dnes tu zimuje len zopár ľudí, v lete sa však populácia rozrastie o mnoho návtešvníkov, ktorí tu vlastnia chaty. Odhaduje sa, že v teplých mesiacoch sem príde až 9000 turistov.

Flatey je síce malý, ale veľmi pestrý svojou biodiverzitou. Jedným z dôvodov, prečo sa sem návštevníci tak húfne hrnú, je aj možnosť pozorovať vyše 50 druhov vtákov, ktoré tu hniezdia, vrátane sympatických mníškov, čierno-bielych vtákov s červenými zobákmi aj nohami, ktoré vyzerajú ako niečo medzi tučniakom a papagájom.

Okrem operencov sa tu darí aj ovciam, ale aj viac ako 230 druhom listnatých rastlín.

Na ostrov sa dá dostať iba trajektom a na jeho pôde nepremávajú žiadne autá, takže tu na návštevníkov čaká príjemná prechádzka. Aj to je jednou z čarovných čŕt Flatey – turisti majú pocit, akoby sa vrátili v čase a môžu si nerušení modernými výdobytkami vychutnať okolitú prírodu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Island #Ostrov