Do Budatínskeho hradu sa vracia archeológia

Za viac ako milión eur sa podarilo rekonštruovať priestory v dvoch hradoch - Budatín pri Žiline a Hukvaldy na Morave.

19.10.2019 15:10
debata

Otvorením novej expozície s názvom Pred hradbami, za hradbami sa do priestorov Budatínskeho hradu po trinástich rokoch vracia archeológia.

S finančnou podporou Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) sa Považskému múzeu podarilo zrekonštruovať miestnosti druhého nadzemného podlažia, kde je inštalovaná nová expozícia.

Jej autorkou je archeologička Zuzana Staneková. ŽSK získal finančný príspevok viac ako jeden milión eur z eurofondového programu cezhraničnej spolupráce, jeho partnerom bol Moravskoslezský kraj, ktorý financoval opravu hradu Hukvaldy.

Nová expozícia je venovaná opevneniam a ich vývoju od praveku po neskorý stredovek. Prvá časť ponúka informácie o lokalitách pevnostného charakteru zo Žilinskej kotliny i neďalekých obcí v okolí Považskej Bystrice a Púchova, druhá časť je venovaná výskumu Budatínskeho hradu.

„Celá expozícia je doplnená piatimi trojrozmernými modelmi, ktorých autorom je historik dopravy Peter Šimko. Tri z nich zobrazujú vývoj hradu v rôznych obdobiach. Najprekvapivejším je azda model hradu v období gotiky, keď pozostával len z veže, malej drevenej stavby a hradby s bránou. Súčasťou novej expozície je aj prízemie veže. V charizmatickom kamennom interiéri tak môžu návštevníci vidieť tie najvzácnejšie predmety z oblasti archeológie, histórie a numizmatiky,“ doplnila archeologička Považského múzea v Žiline Staneková.

V nedeľu 20. októbra bude nová expozícia v priestoroch hradu sprístupnená širokej verejnosti na Budatínskom rínku, ktorý je tradičnou rozlúčkou so sezónou. Kultúrna manažérka Považského múzea Petra Labantová avizuje prítomnosť rôznych farmárov a remeselníkov.

„Chýbať nebude výroba jablčného muštu, varenie slivkového lekváru, práce na kolovrátku, stavanie studne, vyhňa s kováčmi, košikár a mnohé iné tradičné remeslá. Návštevníci sa môžu tešiť na originálne šperky, keramiku, ručne vyrábané mydlá či včelie produkty,“ približuje dianie na rínku Labantová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Budatínsky hrad