Pätica miest na východe Slovenska, ktoré stoja za návštevu

Hrady a zámky, história zapísaná v dreve, významné osobnosti, dôležité spojenia aj zlatisté nápoje, ktoré sú unikátom široko-ďaleko. Tu je len malá ukážka, čo ponúka východná časť krajiny.

15.11.2019 07:00
Tokaj, Sudová veža, vyhliadka, vyhliadková veža Foto: ,
Sudová veža
debata

Skanzen Bardejovské kúpele

Kúpele pri meste Bardejov sú známe, rada ich mala aj cisárovná Alžbeta, no menej ľudí vie, že priamo v ich areáli sa nachádza najstaršie múzeum ľudovej architektúry na Slovensku.

Pri návšteve na vás dýchne história a vy sa prenesiete v čase, do dôb tradičnej dediny z 19. a prvej polovice 20. storočia. Prvú slovenskú expozíciu múzea v prírode tu otvorili v roku 1965. Najprv bola úplne malá, tvorilo ju iba päť domov a kostol, ktorý

do kúpeľov presunuli z dediny Mikulášová ešte 20 rokov pred jej samotným otvorením. V súčasnosti ju tvorí 30 objektov tradičnej ľudovej architektúry z horného Šariša a severovýchodného Zemplína, posledný objekt sem presunuli v roku 2009.

Najvýraznejšími stavbami skanzenu sú dva kostoly – ten z Mikulášovej a z obce Zboj. Oba sú výborným príkladom sakrálnej architektúry na našom území.

Okrem chrámov sú tu rodinné domy, stodoly, chlievy, kováčska vyhňa a kuriozitami sú vrták na vŕtanie drevených vodovodných rúr či najstarší úľ zo Slovenska.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Zrubový kostol z Mikulášovej, (1730). Nájdete ho v múzeu ľudovej architektúry v Bardejovskych kúpeľoch@x_drone_travel

Príspevok, ktorý zdieľa PraveSlovenske.sk (@praveslovenske),

Kremenec

Vrch s nadmorskou výškou 1 221 metrov nad morom sa nachádza v Bukovských vrchoch, v Národnom parku Poloniny. Na Kremenci sa nachádza najvýchodnejší bod Slovenska a zaujímavosťou je, že na Kremenci svitá o až o polhodinu skôr ako v Bratislave.

Na juhozápadnom svahu vrchu, v nadmorskej výške 1 207,7 m n. m., sa vypína čierny žulový hraničný stĺp, monument v tvare trojbokého hranolu, ktorý označuje trojmedzie, stret troch krajín – Slovenska, Poľska a Ukrajiny.

Na trojmedzí sa zároveň stretávajú aj hranice troch národných parkov, ktoré sú súčasťou medzinárodnej biosférickej rezervácie Východné Karpaty, vyhlásenej UNESCO v roku 1993 – Národný park Poloniny, Bieščadský národný park a Užanský národný park.

Ďalším dôvodom, prečo navštíviť túto oblasť, je jej tmavosť – okolie patrí z pohľadu svetelného smogu za najčistejšie, preto tu vznikol aj prvý park tmavej oblohy na Slovensku.

Od roku 2007 je zapísaný v Zozname svetového dedičstva UNESCO aj najvýznamnejší karpatský prales Stužica, v ktorom sa Kremenec nachádza.

Tokaj

Vinohradnícky región v povodí rieky Bodrog sa z väčšej časti rozprestiera v Maďarsku, no 907 hektárov pripadá aj Slovensku, Je to

naša najmenšia vinohradnícka oblasť a je jedinečná z hľadiska svojich prírodných, geologických aj klimatických podmienok.

Pestujú sa tu odrody Furmint, Lipovina, Muškát žltý a Zeta, kráľovský mok sa rodí pomalou oxidíciou v drevených sudoch v tufových pivniciach.

Okrem jedinečného vína je atrakciou oblasti aj jeden obrovský sud vysoký 12 metrov – je to vyhliadková veža umiestnená uprostred romantických viníc s krásnym výhľadom na široké okolie.

Zážitkom je aj plavba loďou po rieke Bodrog, kúpanie sa vo vínnych sudoch aj cyklistika či pešia turistika po kraji.

Sudová veža Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Tokaj, Sudová veža, vyhliadka, vyhliadková veža Sudová veža

Drevený kostol sv. Františka z Assisi, Hervartov

Patrí mu jedno úžasné prvenstvo – je to najstarší a jeden z najzachovalejších drevených kostolov na Slovensku. Vyrobili ho koncom 15. storočia z červeného smreka v gotickom stavebnom štýle.

Spolu so zvonicou, ohradený kamenným plôtikom, sa Vypína na kopčeku uprostred dediny Hervartov v okrese Bardejov a od roku 2008 je zapísaný na Zozname svetového dedinčstva UNESCO.

Zvonka ho za celé storočia nezmenili, vnútrajšok však zmenili viaceré úpravy počas reformácie, rekatolizácie aj pod vplyvom baroka. Steny chrámu sú husto ozdobené geometrickými tvarmi aj maľbami výjavov z Biblie či zo života svätcov.

Spišská Belá

Malebné podtatranské mestečko bolo svojho času známe výrobou borovičky, ale aj vďaka vynálezcovi Petzvalovi, či pestovaniu a šľachteniu zemiakov.

V historickom centre mesta, ktoré je mestskou pamiatkovou zónou, sa nachádza mnoho historických objektov a kultúrnych pamiatok, no pozornosť púta najmä renesančný kaštieľ s priľahlým anglickým parkom v Strážkach. Postavili ho na základoch gotického hradu a patrí k najstarším na Slovensku. Okrem unikátnej historickej knižnice je tu aj zbierka obrazov významného maliara Ladislava Mednyánszkeho.

Spišská Belá je tiež rodiskom známeho matematika, fyzika a optika Jozefa Maximiliána Petzvala, v ktorého rodnom dome Slovenské technické múzeum Košice zriadilo múzeum fotografie a optiky.

Severovychod.sk/vy­let/kremenec; Wikipedia.org/To­kaj; Spisskabela.sk; Tokajregion.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #východ Slovenska