Prečo má väčšina lietadiel bielu farbu? Záhada objasnená

Obrovské farebné nápisy a logá leteckých spoločností na trupoch lietadiel sú dobrým rozpoznávacím znakom, ktorej firme lietadlo patrí. Označenie dobre vidieť už zďaleka, aj zvysoka, keď stroj letí na oblohe. Jedno však majú takmer všetky lietadlá rovnaké - väčšina ich povrchu je biela.

25.11.2019 07:00
lietadlo, letisko, pristávacia dráha Foto:
Ilustračné foto.
debata

Svetlá farba nie je na lietadlách náhodou, v skutočnosti majú na to aerolínie niekoľko dobrých dôvodov, píše Thepointsguy.com.

Prvým je, že biela dobre odráža slnečné lúče, a tak pomáha udržať lietadlo neprehriate a pomáha minimalizovať akékoľvek potenciálne poškodenie žiarením.

Aby lietadlá znížili spotrebu paliva, a tým aj náklady na prevádzku, musia byť čo najľahšie a to sa dosahuje použitím kompozitných materiálov na ich výrobu.

Tieto materiály ale potrebujú ochranu pred slnečným žiarením. Čím bude povrch lietadla chladnejším, tým menej energie na chladenie motora sa spotrebuje.

Aj farba (za)váži. Hoci sa to nezdá, aj samotná farba, ktorou sa lietadlá nastriekajú, má svoju – a celkom relevantnú – hmotnosť.

Najmä pri obrovských strojoch ako Boeing 747 alebo Airbus A380 môže farba pridať na váhe aj pol tony. A to je dôvod, prečo aerolinky uprednostňujú minimalistické nápisy a jednoduché vzory, nepridávajú tak na lietadlá zbytočné kilogramy.

V neposlednom rade – na bielej farbe najlepšie vidieť nečistoty. To sa síce môže javiť ako nevýhoda – špina na stroji hneď udrie do očí pasažierom a umývanie obrovských dopravných prostriedkov predsa nie je lacné.

Svetlá farba však pomáha servisnému tímu udržiavať plášť v dobrej kondícii, hneď zaregistrovať nečistoty ale aj prípadné poškodenia.

A v hre je aj možnosť predaja – spoločnosti medzi sebou zvyknú stroje meniť, bohatšie aerolínie sa použitých lietadiel zbavujú, prevádzkovatelia s menej náročnou klientelou ich kupujú a na prevažne bielych plášťoch sa im jednoduchšie premaľuje vlastné logo.

Niektoré spoločnosti dokonca nechávajú svoje stroje úplne celé biele – aplikácia nových firemných farieb zaberie až 2 týždne, počas ktorých stroj stojí na zemi a neprináša úžitok, uvádza Simpleflying.com.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlá #biela farba