Pokuty za nevhodné oblečenie nie sú ojedinelé ani v Európe

Najnovší medializovaný prípad turistky, ktorú zatkli a dostala pokutu po tom, ako si na pláž na Filipínach obliekla tango bikini, je len jedným z mnohých.

06.11.2019 07:00
debata

Návštevníci často podcenia výber svojho odevu v cudzej krajine, kde vládne odlišná kultúra, či na posvätných alebo historických miestach, ktoré si vyžadujú náležitú úctu vyjadrenú aj zovňajškom človeka.

Začiatkom októbra doplatila taiwanská turistka na to, že sa „nebála“ odhaliť príliš veľa kože. Dvadsaťšesťročná žena, ktorá na ostrove Boracay dovolenkovala spolu so svojím priateľom, sa na pláž vybrala v tango plavkách, ktoré boli prakticky len zviazanými šnúrkami a okamžite prilákali pozornosť celého okolia.

Hoteloví zamestnanci ju varovali, aby sa prezliekla, píše Thesun.co.uk. Pár však odpovedal, že oblečenie je „formou umenia“ a v krajine, z ktorej pochádzajú, je úplne bežné.

Filipíny však majú odlišné kultúrne normy a takpovediac celá pláž si mladú ženu v plavkách fotila. Obrázky sa razom objavili na sociálnych sieťach, kde sa šírili ako blesk, uviedol Independent.co­.uk.

Netrvalo dlho a na pláži sa objavila polícia, ktorá turistke uložila pokutu v prepočte 43 eur.

V auguste doplatila na ľahké biele šaty londýnska blogerka Adebola Sowemimo. V odeve z priehľadnej látky sa vybrala obdivovať aténsku Akropolu, no strážcovia historickej pamiatky sa s výberom jej róby na historické miesto nestotožnili.

Blogerka si však chybu neuznala a argumentovala, že na mieste videla aj iné ženy v omnoho odhalenejšom oblečení, ktoré si strážnici nevšímali. Afroameričanka Adebola sa preto domnieva, že sa ich terčom stala skôr kvôli farbe svojej pokožky.

Pokutou sa skončil aj žartík 17 Britov, ktorí sa v Grécku prezliekli za rehoľné sestry. Polícia ich správanie vyhodnotila ako škandalizovanie a zosmiešňovanie habitu. Za rehoľnice prezlečení strávili noc v krétskom väzení.

V dobrom nebudú spomínať na svoj výlet do Kazachstanu v roku 2017 ani šiesti českí turisti. Tí si v hlavnom meste Astana priamo na ulici obliekli mankini (pánske veľmi odhaľujúce plavky) a chceli sa zahrať na Borata (filmového kazašského reportéra, ktorého stvárnil Sacha Baron Cohen a ktorý spomínané plavky preslávil). Za nevhodné pózovanie skončili s pokutou 60 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta