Vyskúšajte, ako chutia Malé Karpaty

Jeseň prináša aj labužnícke hostiny. Bakchus tentoraz pozýva do Malých Karpát. Milovníci dobrého vína, jedla a umenia si prídu na svoje už v sobotu 9. novembra, keď svoje brány otvorí tridsaťdva vinárstiev, ktoré svojim hosťom umožnia spoznať lahodné chute Malých Karpát.

08.11.2019 16:00
vinohrad 1 Foto: ,
V sobotu 9. novembra otvorí svoje brány 32 vinárstiev, ktoré návštevníkom umožnia spoznať lahodné chute Malých Karpát.
debata

Každý asi tuší, čo spája obce a mestá ako Svätý Jur, Grinava, Pezinok, Vinosady, Modra, Šenkvice, Doľany, Suchá nad Parnou, Ružindol a Trnava. Je to, samozrejme, víno! Na štvrtom ročníka festivalu Chute Malých Karpát bude k dispozícii tento vzácny mok z rôznych oblastí regiónu. A k tomu sa budú jesť tradičné dobroty.

Aby sa hostia festivalu vedeli orientovať, musia poznať značky vín aj adresy vinárstiev. Za odrodou Modrý Portugal sa treba napríklad vydať do rodinného vinárstva Terra Parna v Suchej nad Parnou, ktorej symbolom je malá vežička uprostred vinohradu a štýlová budova vinárstva.

Festival je príležitosťou pochodiť po vinohradoch a spoznať kraj, ktorý zvečnil spisovateľ František Hečko vo svojom románe Červené víno. „Aj tento rok sme pre všetkých návštevníkov zabezpečili bezplatnú kyvadlovú dopravu priamo z Trnavy.

Dostanete sa k nám vďaka shuttle busu, ktorý odchádza v sobotu 9. novembra o 11:00 hod. z Radlinského ulice pri Kostole sv. Jakuba v Trnave. Návštevníkov dovezie priamo do vinárstva Terra Parna. Naspäť sa dostanú tiež autobusom: z vinárstva vyzdvihne autobus všetkých záujemcov a odvezie ich o deviatej večer späť do Trnavy. Veríme, že to mnohým uľahčí spôsob, ako sa dostať za vínami svetovej kvality pohodlne a bezstarostne,“ pozýva Michaela Sendeková, riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu Trnava Tourism.

Rozprávkovú atmosféru sľubuje aj vinárstvo Vína z Mlyna v Doľanoch, ktoré sídli v starom mlyne zo 16. storočia. Vyrábajú tu neupravované autentické vína s chuťou terroir. Návštevníci sa dozvedia rôzne legendy a zaujímavosti o mlynárskej technológii a pozrú si aj ľudovo zariadenú izbu z 19. storočia. To, že perly sa rodia vo vinohrade, zistia zasa vo vinárstve Karpatská Perla v Šenkviciach. Toto vinárstvo patrí medzi najlepšie na Slovensku a jeho majitelia, manželia Šebovci, pestujú vinič na 50 hektároch vlastných viníc. Vyrábajú vína s chráneným označením pôvodu.

Ešte treba dodať, že lístky na festival Chute Malých Karpát, ktorý spája víno, gastronómiu a kultúru, si možno kúpiť cez internet. Súčasťou vstupenky je aj bonus na nákup vína v hodnote 5 eur, ktoré si návštevníci potom môžu vychutnať v pohodlí domova. Taktiež dostanú pohár s logom a taštičkou, ako aj sprievodcu po vinárstvach a reštauráciách. Oboznámia sa aj s umelcami, ktorí sa zapojili do tohto projektu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #festival #Malé Karpaty #Chute Malých Karpát #vinárstva