Sedmička miest, ktoré na severovýchode Slovenska musíte navštíviť

Severovýchod Slovenska láka históriou, kultúrou a kúpeľníctvom. Najlákavejšími destináciami horného Šariša sú Bardejovské Kúpele, mesto Bardejov zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO a Svidník s Duklou. Najnavštevovanejším podujatím v regióne je tradičný Bardejovský jarmok.

18.12.2019 07:00
Bardejov Foto: ,
Bardejov
debata

Najzaujímavejšími atrakciami spojenými s náboženstvom je v bezprostrednom okolí Bardejova zachovaných 7 gréckokatolíckych a 1 rímskokatolícky drevený kostol: Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj. V širšom okolí Bardejova je až 13 kostolíkov.

Tu je top 7 miest regiónu:

Najviac sa na udržaní turistov v regióne podieľajú ubytovacie zariadenia v Bardejovských Kúpeľoch, dva wellness komplexy a v lete aj vonkajšie kúpalisko. V kúpeľoch sa liečila rakúska cisárovná Alžbeta, zvaná Sisi. V liečebnom dome Alžbeta udržiavajú na jej pamiatku apartmán kde bývala, malé múzeum a predávajú sa suveníry, ktoré pripomínajú jej pobyt. Kúpele majú 10 liečivých prameňov a najširšie liečebné indikácie na Slovensku.

Bardejovské kúpele Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Bardejov, bardejovské kúpele Bardejovské kúpele

Obľúbený je aj Skanzen – Múzeum ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch a na prechádzky tu láka aj Lesnícky náučný chodník Čierna Mláka.

Medzi najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie atrakcie regiónu patrí samotné mesto Bardejov a predovšetkým jeho zachované centrum so sochou kata. Tu sú aj ďalšie atrakcie ako Bazilika minor Svätého Egídia, bývalá Mestska radnica – prvá stavba renesancie na území Slovenska s expozíciou Šarišského múzea, Pamätník holokaustu a Bardejovské suburbium – Stará synagóga.

Bardejov a kat Foto: Pravda, Gabriela Sabová
Bardejov, kat Bardejov a kat

Obrovský záujem a nadšenie medzi fanúšikmi Beatles vyvoláva Ulička Johna Lennona v Bardejove. Ulička a Parčík Johna Lennona v centre Bardejova, spolu s rodinným domom venovaným pamiatke geniálneho hudobníka, sú dielom nadšenca a aktivistu Pavla Zajaca. Na fasáde jeho rodinného domu sú trojrozmerné grafiky a kované umelecké diela a v suteréne galéria venovaná Beatles a Johnovi Lennonovi. Už viac ako 15 rokov sa tu každý rok 8. decembra koná pietna akcia – spomienkový koncert pri príležitosti tragickej smrti Johna Lennona.

Dĺžka vybudovaných a udržiavaných, navzájom prepojených piatich cyklotrás v okolí Bardejova dosahuje spolu takmer 10 kilometrov a dĺžka značených turistických chodníkov v okolí kúpeľov dosahuje asi 40 kilometrov. Atrakciou je obnovená rozhľadňa na Kamennej hore. Cyklotrasy tvoria štyri liečivé singletracky – Lekársky, Napoleon, Čerešenka, Herkules, Kyslíková cesta Mihaľov – Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch.

Cyklochodník z Bardejova na Mníchovský potok je súčasťou medzinárodnej cyklotrasy AQUAVELO v slovensko – poľskom pohraničí, ktorá v dĺžke 230 km spája kúpeľné mestá Bardejovské Kúpele, Krynica, Muzsyna, Szczawnica, s bodmi záujmu, pamiatkami, faunou, flórou.

K atrakciám severovýchodného Slovenska patrí aj mesto Svidník. Kapitolu vojnových dejín dokumentuje Vojenské múzeum vo Svidníku a v priľahlom parku sa nachádza externá expozícia ťažkej vojenskej techniky. S vojnovou históriou súvisí aj Pamätník na Dukle.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bardejov #Východné Slovensko