Vzniklo združenie Slovenské moria

Vznik neformálneho združenia zoskupujúceho mestá a obce z okolia vodných nádrží na Slovensku, pod symbolickým názvom Slovenské moria, je výsledkom spoločného stretnutia zástupcov týchto samospráv v rekreačnej oblasti Domaša - Dobrá. Cieľom novovzniknutého združenia bude vytvorenie priestoru na odbornú diskusiu o problémoch, ktoré trápia samosprávy a ľudí v okolí vodných nádrží na Slovensku.

18.11.2019 15:00
debata

Ako informovala Simona Durkajová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Horný Zemplín, výsledkom by malo byť aktívne pripomienkovanie zákonov a príprava ich legislatívnych návrhov, ktoré by umožnili rozvoj cestovného ruchu na vodných nádržiach.

Na úvodnom stretnutí, ktoré sa konalo v stredu 13. novembra v rekreačnej oblasti Domaša Dobrá, sa zúčastnili zástupcovia samospráv z okolia všetkých väčších vodných nádrží na Slovensku, ako je Zemplínska šírava, Ružín, Liptovská Mara, Oravská priehrada, Sĺňava a Veľká Domaša. Spoločný postup samospráv podporili aj starostovia z okolia vodného diela Gabčíkovo.

Ako Durkajová dodala, starostovia na stretnutí diskutovali o skúsenostiach z praxe. Zaoberali sa problémami s odpadmi a čiernymi skládkami.

„Problémom je najmä efektívna a rýchla likvidácia týchto čiernych stavieb. Ministerstvo životného prostredia SR malo podľa uznesenia vlády do 30. septembra predstaviť návrh konkrétnych riešení ako likvidovať čierne stavby, to sa ale dodnes nestalo,“ uviedla Durkajová.

Legislatíva podľa starostov napríklad neupravuje ani to, kto by mal zbierať separovaný odpad v rekreačných oblastiach. Chýba tiež polícia, ktorá by pomáhala riešiť problémy v letných centrách turizmu podobne, ako to robí slovenská polícia napríklad v Chorvátsku.

Na vodných nádržiach podľa primátorov a starostov chýba jednotný záchranný systém, ako je napríklad horská záchranná služba, ktorá funguje v zimných strediskách. Niektoré samosprávy upozornili aj na problémy s prenájmom pozemkov v okolí vodných nádrží.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zemplínska Šírava #Liptovská Mara #Sĺňava #Oravská priehrada #Domaša #Ružín