Krajiny najohľaduplnejšie k životnému prostrediu: Slovensko je 28. zo 180 štátov

Kto si nedojedený obed nenechá zabaliť do jednorazového plastového boxu, nesmeje sa z troch plastových slamiek v jedinom nápoji a triedi svoj odpad, toho bude tiež počas jeho ciest zaujímať, ktoré krajiny to s ekológiou myslia skutočne vážne. Tieto destinácie robí maximum pre riešenie dôležitých problémov životného prostredia.

16.12.2019 07:00
debata

Rozhodovanie cestovateľa, kam zamieri na najbližší výlet, ovplyvňuje mnoho faktorov. Samotná destinácia, jej atraktivita, ale aj to, či plánuje počas dovolenky oddychovať v rezorte, behať po horách či nasávať vianočného ducha v slávnostne vyzdobenom meste.

Keďže sa však zmena klímy stáva rastúcim globálnym problémom a je čoraz ťažšie ignorovať vplyv cestovného ruchu na životné prostredie, ďalšou otázkou, ktorú by si mohli turisti položiť, je, ktoré destinácie vynakladajú najväčšie úsilie, aby sa správali ekologicky, píše Afar.com.

Mnoho napovie napríklad EPI – Environmental Performance Index, teda Index environmentálnej výkonnosti, čo je správa, ktorá vychádza od roku 2006 každé dva roky a odhaľuje, ktoré krajiny na celom svete majú vedúce postavenie pri tvorbe a presadzovaní politík na ochranu životného prostredia.

Index, ktorý berie do úvahy 24 rôznych kritérií v 180 krajinách sveta, zostavili výskumníci z amerických univerzít Yale a Columbia v spolupráci so Svetovým ekonomickým fórom.

Vedci skúmali kvalitu ovzdušia a voda, úroveň hygieny, zamorenie ťažkými kovmi, biodiverzitu a biotopy, kvalitu lesov a vodných živočíchov…

Dobrá správa pre obyvateľov starého kontinentu je, že prvých 16 priečok rebríčka patrí európskym krajinám.

Slovensko získalo v hodnotení veľmi dobré skóre a ocitlo sa na 28. mieste, čo je najlepšie umiestnenie spomedzi všetkých krajín východnej Európy a regiónu Eurázie. Pod nami je Litva, Bulharsko, Česká republika aj Slovinsko.

Najvyššie celkové hodnotenie v indexe kvality životného prostredia získalo Švajčiarsko, na druhej priečke žiari Francúzsko, nasleduje Dánsko, ostrovná Malta a severské Švédsko.

Naopak, posledné miesta pripadli najmä krajinám Afriky a Ázie, sú to Burundi, Bangladéš, Kongo, India a Nepál.

//Tu je prvých 28 miest://

  1. Švajčiarsko
  2. Francúzsko
  3. Dánsko
  4. Malta
  5. Švédsko
  6. Veľká Británia
  7. Luxembursko
  8. Rakúsko
  9. Írsko
  10. Fínsko
  11. Island
  12. Španielsko
  13. Nemecko
  14. Nórsko
  15. Belgicko
  16. Taliansko
  17. Nový Zéland
  18. Holandsko
  19. Izrael
  20. Japonsko
  21. Austrália
  22. Grécko
  23. Taiwan
  24. Cyprus
  25. Kanada
  26. Portugalsko
  27. USA
  28. Slovensko

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovný ruch #ekológia #turizmus