Turistické informačné centrá využívajú stovky domácich i zahraničných turistov

Turistické informačné centrá (TIC) na hornom Zemplíne navštevujú turisti z rôznych krajín, nechýbajú medzi nimi napríklad Taliani, Angličania či Francúzi.

24.11.2019 13:00
debata

Ako informovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš Michaela Zdražilová, zvýšený záujem o toto územie zaznamenali aj u domácich turistov, hlavne zo západnej časti Slovenska.

Veľkou zmenou v tomto roku prešlo TIC v Humennom, ktoré sa z priestorov na Staničnej ulici presťahovalo do centra mesta. „Zmena sídla TIC je pracovníkmi mestského kultúrneho strediska, ale aj celkovo, hodnotená veľmi pozitívne,“ informovala Michaela Dochánová z tlačového referátu mesta Humenné.

Od začiatku roka evidujú vyše 1 800 návštevníkov. „Mnohí pochádzali z Českej republiky, Nemecka, Maďarska, Ukrajiny, Francúzska, Poľska, Španielska, Talianska, Veľkej Británie, Grécka či Kanady. Zaujímali sa hlavne o pamiatky v našom meste a jeho okolí, záujem mali aj o výlety spojené s turistikou,“ dodala.

Ani TIC v obci Zemplínske Hámre v okrese Snina nemalo núdzu o turistov. Sezóna tam trvala od začiatku mája do konca októbra. Otvorené mali šesť dní v týždni. „Počas otváracích hodín sme si robili štatistiku. Pri infocentre na parkovisku zaparkovalo 1 641 áut, na výlet do Vihorlatských vrchov sa vydalo 3 436 turistov, z toho 1 840 z nich využilo služby infocentra,“ uviedla Zuzana Burdová z TIC Zemplínske Hámre. Najčastejšie sa podľa nej prišli pýtať na trasu či kúpiť si suvenír. Centrum využili často aj ako miesto na oddych po túre.

Spomenula, že počas otváracích hodín zaznamenali tiež 378 cyklistov. „Najčastejší cieľ turistov bol Sninský kameň, potom Morské oko a nakoniec Vihorlat. Veľa turistov, ktorí prišli do Vihorlatských vrchov, navštívilo aj Národný park Poloniny,“ povedala s tým, že zaznamenali veľa turistov zo západného Slovenska.

„Hlavne z okolia Bratislavy, pretože už veľa z nich nechodí do Tatier a hľadajú skôr odľahlé časti Slovenska, ktoré chcú spoznávať. Taktiež sú podľa našich rozhovorov turisti presýtení rôznymi atrakciami a hľadajú skôr ticho, pokoj a miesto bez signálu, kde budú môcť naozaj vypnúť od práce a bežných starostí,“ doplnila Burdová.

Do stropkovského TIC v tomto roku okrem najčastejších domácich návštevníkov prišli aj Angličania, Poliaci a Česi. „Pýtajú sa nás najmä na našu novú vyhliadkovú vežu,“ uviedla Šimona Zapotocká z TIC Stropkov. Ako dodala, asi najväčší záujem je o informácie týkajúce sa drevených chrámov v okolí.

„V lete sa nás turisti často pýtali na Park zvierat, kde sa nachádza a v akom čase je otvorený,“ doplnila. V centre podľa jej ďalších slov poskytujú záujemcom okrem iného aj informácie o ubytovaní či aktuálnych podujatiach.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zemplín