Horný Zemplín sa stáva atraktívnym i pre turistov zo západu Slovenska

Turistické informačné centrá (TIC) na hornom Zemplíne zaznamenali počas tohtoročnej letnej turistickej sezóny zvýšenú návštevnosť zo strany domácich turistov. Medzi nimi dominujú najmä návštevníci zo západnej časti Slovenska. Informovala o tom riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš Michaela Zdražilová.

26.11.2019 13:30
kaštieľ, Humenné Foto:
Kaštieľ v Humennom.
debata

TIC v Humennom, ktoré sa v tomto roku presťahovalo z priestorov veľkej železničnej stanice do mestského kultúrneho strediska v centre mesta, zaevidovalo, ako uviedla Michaela Dochánová z tlačového referátu mesta, od začiatku roka 1800 návštevníkov.

„Mnohí pochádzali z Českej republiky, Nemecka, Maďarska, Ukrajiny, Francúzska, Poľska, Španielska, Talianska, Veľkej Británie, Grécka či Kanady. Zaujímali sa hlavne o pamiatky v našom meste a jeho okolí, záujem mali aj o tipy na výlety spojené s turistikou,“ spresnila.

Letná sezóna v TIC v obci Zemplínske Hámre v okrese Snina trvala od začiatku mája do konca októbra, otvorené mali šesť dní v týždni.

„Počas otváracích hodín sme si robili štatistiku. Pri infocentre na parkovisku zaparkovalo 1641 áut, na výlet do Vihorlatských vrchov sa vydalo 3436 turistov, z toho 1840 z nich využilo služby infocentra,“ uviedla Zuzana Burdová z TIC Zemplínske Hámre s tým, že najčastejšími cieľmi návštevníkov regiónu boli Sninský kameň nasledovaný Morským okom a Vihorlatom. Veľa turistov zaznamenali zo západného Slovenska.

„Hlavne z okolia Bratislavy, pretože už veľa z nich nechodí do Tatier a hľadajú skôr odľahlé časti Slovenska, ktoré chcú spoznávať. Taktiež sú podľa našich rozhovorov turisti presýtení rôznymi atrakciami a hľadajú skôr ticho, pokoj a miesto bez signálu, kde budú môcť naozaj vypnúť od práce a bežných starostí,“ dodala Burdová.

Do stropkovského TIC v tomto roku okrem najčastejších domácich návštevníkov prišli aj Angličania, Poliaci a Česi.

„Pýtajú sa nás najmä na našu novú vyhliadkovú vežu, kde je a ako sa k nej dostanú,“ uviedla Šimona Zápotocká z TIC Stropkov s tým, že asi najväčší záujem je o informácie týkajúce sa drevených chrámov v okolí. „V lete sa nás turisti často pýtali na Park zvierat, kde sa nachádza a v akom čase je otvorený,“ doplnila.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zemplín