Otepľovanie je reálne, turisticky populárne ľadovce miznú závratnou rýchlosťou

"Je to naozaj veľmi krásne, ale také smutné, keď vidíme, o koľko sa ľadovec roztopil," hovorí Lilja Einarsdóttirová, ktorá so svojimi spolužiakmi meria ľadovec Sólheimajökull. Tomu hrozí, že sa kvôli otepľovaniu klímy úplne rozpustí, píše agentúra AFP.

07.12.2019 07:00
debata

Profesor v dôchodku Jon Stefansson každoročne sprevádza gymnazistov z mestečka Hvolsvöllur na juhu Islandu na vrchol ľadovca, aby sledovali jeho vývoj. Ľadovec Sólheimajökull, zovretý medzi dvoma horami, vykazuje podľa merania študentov od roku 2010 každoročné ústup o 40 metrov.

Onoho daždivého dňa študenti s pomocou prístroja GPS, metra a dvoch žltých vlajočiek začínajú zisťovať, ako sa ľadovec zmenil. Lagúnou, ktorú vytvorila roztopená voda, sa s pomocou záchranárov brodia až k stene ľadu: tam dosahuje ľadovec hrúbku až 200 metrov.

„Keď sme tu začali merať, nebolo tu vidieť žiadne stopy po vode,“ hovorí jedenásťročná Lil­ja.

Nad chodníkom, ktorý vedie k čelu ľadovca, sa týči ceduľa zarazená v čiernom piesku. Okolo nápisu Jöklamaelingar (v islandčine meranie ľadovca) je niekoľko ručne napísaných čísel: 24, 50, 110. Tie ukazujú v metroch každoročný úbytok ľadovca, ktorý študenti namerali.

Kým svet zaznamenal v júli najteplejší mesiac, aký bol kedy registrovaný, Island v auguste odhalil dosku na pamiatku prvého ľadovca Okjökullu, ktorý sa vplyvom otepľovania klímy roztopil. Bol to symbol, ako na tento stav upozorniť verejnosť.

Okjökull zmizol v roku 2014 a ďalších 400 ľadovcov je ohrozených. Ľadovec Sólheimajökull, ktorý je dlhý desať kilometrov a široký dva kilometre, je súčasťou Mýrdalsjökullu, štvrtého najväčšieho ľadovca Islandu.

Oblasť je vysoko geotermálna, pretože pod ľadovcom sa nachádza Katla, jedna z piatich najaktívnejších a najmohutnejších sopiek Islandu.

Tento rok ľadovec ustúpil o 11 metrov, zatiaľ čo vlani to bolo rekordných 110 metrov. „To závisí viac-menej od počasia a od toho, ako sa ľadovec láme. Niekedy sa uvoľní veľká časť ľadu a spadne do vody, takže ho ubudne veľa,“ vysvetľuje Stefansson.

Za necelých desať rokov čelo ľadovca ustúpilo o 380 metrov. „Mysleli sme si, že sa možno ohľadom otepľovania klímy mýlime, ale keď to tu vidíte, je to dôkaz nad dôkazy,“ hovorí dvanásťročná Birne Björnsdóttirová.

Aj keď meranie študentov nie je dokonalé a oficiálne, ukazuje na pokračujúce zmeny, ktoré sa v posledných rokoch zrejme zrýchlili. A potvrdzuje tendenciu, ktorú pozorujú vedci.

Sólheimajökull vlani patril k trom ľadovcom Islandu, ktoré sa za rok rekordne zmenšili, zhruba o 200 metrov, uvádza Združenie pre výskum islandských ľadovcov.

Ľadovce sú medzi turistami veľmi populárne. Spoločnosť Icelandic Mountain Guide, jeden z troch miestnych touroperátorov, uvádza, že s ňou ľadovce vlani navštívilo 27 000 turistov.

Ľadovce, ktoré pokrývajú asi 11 percent rozlohy Islandu, sú pre tento ostrov osídlený pred 1200 rokmi charakteristické. Ich topenie ale mení krajinu.

„Pred mnohými ľadovcami sa vytvárajú jazerá,“ poznamenáva Hrafnhildur Hannesdóttirová, ktorá sa v islandskom meteorologickom ústave zaoberá ľadovcami. Za posledných 25 rokov stratili islandské ľadovce celkom 250 kilometrov kubických ľadu. To je sedem percent ich celkového objemu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Island #globálne otepľovanie #ľadovce