Najmenej navštevovaná krajina Európy? Enkláva krásna ako Toskánsko, len bez davov

Podľa Svetovej organizácie cestovného ruchu OSN chodí najmenej turistov zo všetkých krajín starého kontinentu do miništátiku v južnej Európe. Volá sa San Maríno a vzhľadom na jeho maličkú rozlohu je to celkom pochopiteľné. Napriek tomu, že ho mnohí obchádzajú, má svoje jedinečné čaro.

20.12.2019 07:00
San Maríno, Rocca della Guaita, hrad Foto:
San Maríno
debata

Toto miesto je ako Disneyland pre dospelých, alebo Toskánsko bez davov, píše Ben Mack pre Insider. Vlani si krajinu prišlo pozrieť 84 000 turistov.

Je to síce najmenej z Európy, no aj tak toto číslo predstavuje prírastok 8 percent oproti roku 2017, keď sem zavítalo 78 000 návštev­níkov. Medzi rokmi 2016 a 2017 bol prírastok 31 %.

San Maríno, ktoré sa nachádza na východnej strane Apeninského polostrova, na východných svahoch Apenín, blízko známeho letoviska Rimini, je obklopené vinicami a sviežimi kopcami.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa vamos viajar pra onde agora? (@vamosviajarpraondeagora),

Má jediného suseda – Taliansko, je teda enklávou – a obýva ho nezávislý národ v počte 28 000 duší. Je to najmenšia republika a tretí najmenší štát v Európe (po Monaku a Vatikáne) a je zároveň piatym najmenším samosprávnym štátom na svete, uvádza Wikipedia.org.

Aj keď nie je členom Európske únie, platí sa tu eurom a aj keď väčšina obyvateľov hovorí starším dialektom, úradným jazykom štátu je taliančina.

San Maríno má v rodnom liste zapísaný dátum 3. september 301 a môže sa pochváliť titulom najstaršia demokracia na svete.

V krajine sa nenachádza žiadne medzinárodné letisko (najbližšie je v Bologni vzdialenej asi 130 kilometrov), ani vlaková stanica a jazda autom na horu, kde sa rozkladá hlavné mesto San Maríno po kľukatej ceste dá zabrať aj skúsenému šoférovi.

Na svojich 60 kilometroch štvorcových uchváti svojimi zelenými horami, úzkymi kamennými uličkami, útulnými hotelmi a romantickými reštauráciami.

Je tu mnoho starých chrámov, Kostol sv. Petra je vytesaný priamo do skaly. V krajine nie sú žiadne jazerá, ale ani výrazné betónom zaliate plochy. Z vrchov dovidieť až na more.

Najvyššia hora San Marína je Monte Titano s nadmorskou výškou 756 metrov, ktorá sa impozantne dvíha z okolitej nížiny. Na jej západnom svahu sa rozprestiera čarovná metropola San Maríno, uvádza Wikipedia.org.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa SanMarinoEmbassy-Indonesia (@sanmarinoemb.id),

Vápencový vrch má tri vrcholy a na každom z nich sa rozprestiera jedna pevnosť – ani jednu z nich nikdy žiadne vojská nedobyli a San Maríno im vďačí za svoju slobodu.

Najvyšším vrcholom hory je La Fratta (756 metrov), na ktorej stojí pevnosť La Cesta z 13. storočia, na východ od nej sa vypína La Rocca (751 metrov) s najstaršou pevnosťou La Guaita z 10. storočia a západný vrchol je La Montale (738 metrov) a korunuje ho rovnomenná pevnosť zo 14. storočia.

Insider.com

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #San Maríno