Top krajiny na rok 2020: Kam a prečo sa musíte vybrať podľa Lonely Planet?

Cestovateľský magazín Lonely Planet každý rok vyberá na základe recenzií najlepšie destinácie, regióny, mestá, ktoré odporúča svojim čitateľom navštíviť. K svojim tipom má vždy skvelé odôvodnenia. Pozrite si rebríček krajín, ktoré budú podľa portálu najzaujímavejšie na budúci rok.

29.12.2019 09:00
debata (1)

10. Uruguaj

Vinárstvo, ktoré sa rozvíja pri brehoch Río de la Plata a pri atlantickom pobreží, bublajúce horúce pramene a hory – krajina ponúka čosi pre každého.

Turisti si dlho pamätajú aj tamojších prívetivých a bezstarostných obyvateľov, ktorí dotvárajú skvelý obraz krajiny.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Augusto N (@alvaronunezg),

9. Maroko

Vďaka vylepšenej infraštruktúre je jednoduchšie pozrieť si celú krajinu, vďaka prvému africkému vysokorýchlostnému vlaku sa dá odviezť z Casablanky do 300 kilometrov vzdialeného Tangeru za dve hodiny. Starobylé mediny očaria vo Fése, Rabate, Meknesi, Esaouire.

Davom môžete uniknúť v horských dedinách Berber, na opustených atlantických plážach a vo východných pustatinách.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa MOROCCO PLACES (@moroccoplaces),

8. Libéria

Pre väčšinu cudzincov je západoafrický štát trochu záhadou. Ale tí, čo ho poznajú, sú očarení optimizmom domácich a prírodnými divmi krajiny. Sú tu idylické pláže, ktoré obľubujú tí najlepší surferi, nachádza sa tu aj národný park Sapo, druhá najväčšia oblasť primárneho dažďového pralesa v západnej Afrike.

V týchto hustých lesoch máte šancu naraziť na šimpanzy, lesné slony a libérijské pygmy hrochy veľké ako poníky.

Od roku 2020 bude tento poklad chránený pred odlesňovaním, vďaka čomu sa ochráni po celé generácie.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa RAMI (@ramiramitto),

7. Holandsko

V roku, keď si svet pripomenie 75 rokov od konca druhej svetovej vojny, chystá Holandsko oslavy po celej krajine. Kozmopolitný Amsterdam na romantických kanáloch stojí za návštevu vždy, no s pomocou vynikajúcej železničnej siete môžete preskúmať aj ďalšie množstvo miest.

V apríli a máji sa konajú oslavy Dňa kráľa, Dňa oslobodenia a prebiehať tu bude tiež spevácka súťaž Eurovízia.

A ako najlepšie spoznať Holandsko, ak nie zo sedadla bicykla? Vydajte sa po stále rastúcej sieti 35 000 kilometrov cyklistických chodníkov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Amsterdam Special (@amsterdam_special),

6. Kostarika

Rozsiahla biodiverzita tejto malej krajiny priťahuje návštevníkov, ktorí chcú spozorovať ospalé leňochody na stromoch, žaby s červenými očami aj veľryby v Tichomorí.

Domáci si dobre uvedomujú dôležitosť zachovania svojho kúska tropického raja a našli spôsob, ako žiť v harmónii so svojimi susedmi – od mravcov až po jaguáre.

Deväťdesiat percent energie krajiny sa vyrába z obnoviteľných zdrojov a v roku 2020 by sa Kostarika mohla stať jednou z prvých uhlíkovo neutrálnych krajín.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Visit Costa Rica (@visit_costarica),

5. Eswatini

Eswatinské kráľovstvo prešlo zmenou názvu, predtým bolo známe ako Svazijsko. Podľa Lonely Planet je jednou z najviac podceňovaných (a najmenej navštevovaných) destinácií južnej Afriky. A pritom…

Rôznorodá krajina v národných parkoch a rezerváciách poskytuje jedno vzrušujúce dobrodružstvo za druhým, či už ide o trekking, rafting na divokej vode alebo fenomenálne stretnutie s nosorožcami.

Nové medzinárodné letisko, ako aj zlepšená cestná infraštruktúra medzi ním, chránenými územiami a hlavným mestom, sú zamerané na zvýšenie počtu návštevníkov v nasledujúcich rokoch.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Veronica Lescay (@boundless_voyages),

4. Aruba

Neďaleko pobrežia Venezuely sa nachádza obľúbený dovolenkový ostrov Američanov, konštituentná krajina Holandského kráľovstva. Okrem slnkom zaliatych pláží si tu turisti prezrieť diela miestnych umelcov, zatancovať na výročných karnevaloch.

Krajina má však aj ekologické ambície a pracuje na svojom trvalo udržateľnom rozvoji. Aruba sa stala testovacím centrom pre riešenia obnoviteľnej energie a pracuje na implementácii zákazu všetkých opaľovacích krémov v obaloch na jedno použitie, ktorý má vstúpiť do platnosti v roku 2020.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Travel • Adventure • Lifestyle (@amazingadventure.s),

3. Severná Macedónsko

Do februára sme túto krajinu v srdci Balkánu poznali pod kratším názvom Macedónsko, no ani rebranding jej na čare neubral nič. Známe sú jej tradície, kultúrne dedičstvo, ale má aj pozoruhodnú prírodu a skvelú gastronómiu.

V roku 2020 pribudnú do krajiny letecké linky, vďaka ktorým sa ešte viac turistov bude môcť pozrieť na jazero Ohrid pod ochranou UNESCO a prejsť sa nedávno spustenou 495 kilometrov dlhou turistickou trasou High Scardus pozdĺž tohto regiónu, ktorá odhalí najdramatickejšie vrcholy macedónskych hôr.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Marisa Giglio (@imogen84_),

2. Anglicko

Kedysi bolo prvou obrannou líniou pri napadnutí nepriateľmi, dnes je anglické pobrežie oázou pokoja a načerpania novej energie. Veterné pláže, kde sa more stretáva s pevninou, sú obľúbeným miestom prechádzok a pochutnávania si na miestnej špecialite, rybe a hranolčekoch.

Pri stavaní hradov z piesku tu turisti nezriedka nájdu aj nejakú fosíliu a skvelým zážitkom je aj možnosť pozorovať skupiny veselých delfínov, ktoré sa bláznia vo vlnách.

V roku 2020 sa otvorí ďalšia časť anglickej pobrežnej cesty England Coast Path, ktorá bude mať po dokončení dĺžku takmer 4 800 kilometrov a stane sa tak najdlhšou nepretržitou trasou svojho druhu na svete a prvýkrát umožní prístup k celému pobrežiu krajiny.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tariq (@tariqphoto),

1. Bhután

Tento kúsok himalájskeho raja má prísnu turistickú politiku, vďaka ktorej si krajina účtuje od návštevníkov vysoké poplatky už len za vstup – a je sa na čo pozerať.

Pokiaľ ide o trvalú udržateľnosť, Bhutánske kráľovstvo vysoko prevyšuje všetkých – je to jediná krajina s negatívnou uhlíkovou stopou, miestni si na svojom vzťahu k prírode dávajú veľmi záležať. Do roku 2020 sa chce stať úplne zelenou.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa AMAZING BHUTAN (@amazing_bhutan),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Himalayan Geographic (@himalayangeographic),

Zdroj: Lonelyplanet.com

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lonely Planet