Gianni strávil 89 rokov medzi perím. Jeho kreácie si oblieka Angelina aj Céline

Celý život strávil medzi perím. Osemdesiatdväťročnému talianskemu umelcovi stále žiaria oči, keď prechádza svojou dielňou, kde sa vytvárajú modely pre tie najznámejšie značky, píše agentúra AFP.

21.12.2019 07:00
debata

Angelina Jolie, Hilary Swank, Céline Dion, Naomi Campbell či Jennifer López kráčali po červených kobercoch s jeho kreáciami vypracovanými v spolupráci s najslávnejšími módnymi domami, ktoré však Bracciano odmieta vymenovať.

Bez ohľadu na svoj vek Gianni Bracciano stále so svojou päťdesiatjeden­ročnou dcérou Emanuelou tvorí, rokuje s dodávateľmi… a odovzdáva jej podnik.

„Perie je pre mňa vášeň,“ zveruje sa starý muž s modrými usmievavými očami, ktorý nemá vôbec chuť odísť do dôchodku.

Medzi perím sa takmer narodil. Počiatky podniku spadajú do roku 1883, keď jeho dedko začal dovážať z Paríža módne novinky a potom perie, ktoré v Taliansku predával najmä kloboučníkom a obuvníkom.

Jeho otec v podnikaní pokračoval a Gianni mu začal už od pätnástich rokov pomáhať, lebo škola ho nelákala. Najprv sa staral o balenie tovaru a neskôr ho otec vysielal do zahraničia, najmä do Francúzska, hľadať zákazníkov.

Keď sa ujal vedenia spoločnosti so svojou ženou Luciou, rozhodol sa zamerať na odevy. Objednávky začali rýchlo prichádzať od veľkých talianskych, francúzskych, anglických a amerických značiek.

So svojimi metrami látok a farebným perím sa dielňa Bracciano Piumy v obci Santo Stefano Ticino asi 30 kilometrov od Milána podobá na Alibabovu jaskyňu.

„Tu je to ako v rodine,“ hovorí jedna z deviatich zamestnancov, šesťdesiatdvaročná Dani, ktorá tu strávila 40 rokov.

Gianni sa jej nakláňa cez rameno a udeľuje jej niekoľko rád, zatiaľ čo Dani ručne lepí čierne pštrosie perá na elegantnú minisukňu. Vedľa nich stroj fúka perie do kusov látky, z ktorých sa bude šiť luxusná páperová bunda.

Nápad s páperovými bundami dostal Gianni asi pred 40 rokmi, keď si jeho kolega roztrhal bundu pri výstupe na alpskú štvortisícovku Gran Paradiso.

„Používame perie husí zo Sibíri. Iné firmy dávajú do búnd recyklované, už použité perie, ale my používame vždy len nové. Chceme len to najlepšie,“ vysvetľuje Gianni, ktorého bundy sa vyvážajú do Ruska, Japonska či Číny. Dielňa takisto vyrába chocholy pre talianskych karabinierov.

V minulosti firma zažila aj niekoľko kurióznych objednávok: jedna tanečnica si priala lôžko celé z peria.

Keď sa Gianniho pýtajú, či nie je v 89 rokoch unavený, odpovedá: „Ale áno, som unavený, ale rád vytváram niečo nové, robím to, čo odo mňa žiadajú zákazníci.“

Gianni, ktorý predtým veľa športoval, veľmi málo spí a je naozaj kreatívny. Vymyslel desiatku strojov na spracovanie peria a 2200 receptov na jeho farbenie.

„Problém je nájsť suroviny, je stále ťažšie získať perie dobrej kvality,“ hovorí. Aby mal kohút pekné perie, musí mať najmenej dva roky.

Vzhľadom na intenzívny chov sa vtáky často zabíjú ešte skôr, než sa im vytvorí správne perie, a to vedie k zvýšeniu cien.

Na budúcnosť svojho podniku sa však Gianni vďaka dcére pozerá s optimizmom. „Práca s otcom je neuveriteľne zábavná, ale aj únavná. Je to umelec, začína veľa vecí, ale len zriedka ich dovedie do konca,“ hovorí s úsmevom Emanuela.

Napriek problémom však prácu s perím miluje a dúfa, že v nej bude pokračovať aj jej sedemnásťročný syn.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #perie