Slanický ostrov umenia zrevitaluzujú. Využijú 40-tisícovú dotáciu

Revitalizácia Slanického ostrova umenia pokračuje vďaka 40-tisícovej dotácii, ktorú sa podarilo získať Žilinskému samosprávneho kraju (ŽSK) vo výzve Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu. Hovorkyňa ŽSK Martina Remencová informovala, že dotácia bude použitá na spevnenie plôch a chodníkov v tejto turisticky obľúbenej lokalite uprostred Oravskej priehrady.

13.12.2019 14:30
debata

S revitalizáciou Slanického ostrova umenia začala žilinská župa už vlani. Podľa Remencovej v spolupráci so Strednou lesníckou školou z Tvrdošína boli prvé práce spojené s veľkým upratovaním, čistením od odpadov a odstraňovaním náletových drevín.

„Cieľom prác bolo ostrov presvetliť a zviditeľniť barokový kostolík prichádzajúcim návštevníkom. Aktuálne sa nám podarilo získať 40-tisícovú dotáciu, vďaka ktorej budeme môcť upraviť chodníky a spevnené plochy v blízkosti kostolíka,“ uviedla predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

ŽSK má v pláne aj architektonickú štúdiu na celkovú revitalizáciu ostrova vrátane parkovej zelene a osvetlenia kostola.

„Takisto sa chceme zapojiť do ďalších grantov, aby sa realizovali ďalšie opravy a zlepšili služby, plánujeme pripraviť film, ktorý by premietali návštevníkom v kostole. Radi by sme doplnili aj mobiliár,“ spresnil najbližšie plány riaditeľ odboru kultúry ŽSK Martin Hromada.

Slanický ostrov umenia je v správe Oravskej galérie, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK. Rozprestiera sa uprostred Oravskej priehrady a patrí medzi obľúbené turistické destinácie.

Tento rok mal ostrov rekordnú návštevnosť, keď ho navštívilo približne 54-tisíc ľudí. Turistická sezóna na ostrove sa tento rok skončila v septembri, ostrov budú môcť ľudia opäť navštíviť na jar 2020.

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilinský kraj