18 destinácií, ktoré turisti v poslednom desaťročí zahltili a zničili

Podľa správy Svetovej organizácie cestovného ruchu cestovalo v poslednej dekáde po svete viac ľudí ako kedykoľvek doposiaľ.

26.12.2019 07:00
Hallstatt Foto: ,
Panoramatický výhľad na Hallstatt a jazero z vyhliadkovej platformy.
debata (1)

Správu opisuje Theguardian.com.

Milióny turistov sú obrovským náporom na obľúbené destinácie, ktoré začínajú doslova praskať vo švíkoch. Tu je niekoľko miest, ktoré so svojou popularitou už majú vážny problém, píše Insider.com.

Island

Tajomný ostrov vždy priťahoval pozornosť dobrodruhov, ale po odvysielaní Hviezdnych vojen, Hry o tróny či hudobného klipu Justina Biebera, ktoré sa nakrúcali práve tu, sa sem fanúšikovia len tak hrnú. Neostáva to bez dôsledkov a zhoršenia kvality prírodných podmienok aj života miestnych.

Santorini, Mykonos

Ostrovy sú synonymom pohľadnicovej krajiny, ktorú si pri slove Grécko väčšina ľudí predstaví. A preto ich chce každý vidieť a odfotiť si (a zavesiť na Instagram).

Ibiza

Slávny španielsky párty ostrov má všetko, po čom mladí milovníci leta, tanca a nočného života túžia – slnko, piesok, surfovanie, kluby. A davy ľudí. Veľké davy.

Bali

Kedysi raj na zemi, dnes miesto, ktoré sa borí s odpadkami a ktoré Indonézania skutočne neodporúčajú turistom, ktorí chcú zažiť skutočnú atmosféru krajiny a jej histórie.

Machu Picchu

Táto bájne mesto objavili západní prieskumníci až v roku 1911 a v súčasnosti tu musí platiť limit, koľko návštevníkov sem denne môže vstúpiť.

Mount Everest

Strecha sveta má tiež problém – priveľa a príliš neskúsených horolezcov.

Dubaj

Mesto je synonymom prepychu a tiež davov turistov. Dubaj je jedným z najnavštevo­vanejších miest na svete a vedie tiež v rebríčku súm, ktoré minú turisti na dovolenke.

Petra

Jordánsky klenot kedysi zažiaril v snímke Indiana Jones. Dnes si kvôli davom ťažko predstaviť ten bájny svet.

Benátky

Talianske mesto na kanáloch je prvým synonymom spojenia nadmerný turizmus.

Vierwaldstattské jazero

Švajčiarske jazero tiež dobre pozná význam slova „preplnený“.

Dubrovník

Chorvátske historické mesto má časy pred Hrou o tróny a po nej. Od nakrúcania seriálu si na nedostatok záujmu sťažovať nemôže.

Berlín

Pulzujúce mesto chce čím ďalej, tým viac ľudí zažiť na vlastnej koži.

Maledivy

Ani tropické ostrovy už nie sú tým, čím bývali. Počet turistov a zmena klímy má negatívny dopad na prírodu aj obyvateľov.

La Pelosa

Aj severozápad Sardínie zažíva návaly. Pláž v lete navštevuje až 6 000 dovolenkárov denne, a tak sa miestne úrady rozhodli zaviesť sem vstupné.

Zátoka Maya

Pláž v Thajsku, ktorá sa preslávila vďaka filmu s Leonardom DiCapriom „Pláž“, museli na čas uzavrieť z dôvodu prehnanosti.

Hallstatt

Rakúske mestečko v horách, pri romantickom jazere, ktoré sa dokonca stalo predlohou čínskej kópie, valcujú davy „vďaka“ Instagramu a krásnym fotkám.

Tadž Mahal

Indický skvost tiež zápasí s rastúcim prílevom zahraničných návštevníkov.

Amsterdam Holandsko je lídrom v presadzovaní trvalej udržateľnosti, preto sa pokúša zastaviť príliv masového cestovného ruchu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #turizmus