Kedysi populárne, dnes mestá duchov. Prečo týchto 6 destinácií turisti opustili?

Niektoré mestá a dovolenkové raje si sťažujú na obrovské davy, ktoré ich denne zahlcujú, iné miesta sa, naopak, premenili na mestá duchov. Zábavné parky, letoviská, dopravné uzly - majú jedno spoločné: kedysi boli populárne, dnes o nich málokto vie.

28.12.2019 07:00
debata (3)

Spreepark, Nemecko

Spreepark (svojho času známy ako Kulturpark Plänterwald), bol obľúbeným zábavným parkom neďaleko Berlína, píše Cheapism.com. Postavili ho komunisti v roku 1969, no po páde Berlínskeho múru sa mu prestalo dariť.

Návštevníkov ubúdalo a s nimi klesali aj príjmy. V roku 1991 park prešiel pod vedenie nového šéfa, Norberta Witteho, ktorý sa pokúsil vzkriesiť niekdajšiu legendu, a tak pribudli dinosaury v životnej veľkosti, vodný svet aj Anglická dedina.

V roku 2002 Spreepark definitívne zatvorili. Malo to 2 dôvody – stále klesajúci záujem ľudí a Witteho trestné stíhanie za pašovanie kokaínu z Peru.

Dnes je park ľudoprázdny a za šera aj poriadne desivý. Strašidelné tiene na okolie vrhá smutný tyranosaurus rex a na zašlú slávu spomína hrdzavé obrie ruské kolo a rozpadávajúca sa horská dráha.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Awesome Berlin (@awesomeberlin),

Stanica Canfranc, Španielsko

Stanicu Canfranc v Pyrenejách otvorili v roku 1928 a bola jedným z najväčších a najbohatších železničných uzlov Európy. Pred nacistami cez ňu, okrem tisícov Židov, unikli do Lisabonu (a odtiaľ do Spojených štátov) aj slávni maliari Max Ernst a Marc Chagall.

V roku 1970 však došlo k nešťastiu. Vykoľajil sa tu vlak a počas pádu zbúral železničný most L'Estanguet. Ten už nikdy viac neobnovili.

Dodnes stanicou neprechádzajú žiadne vlaky, no vynárajú sa plány na jej oživenie a španielska aj francúzska stana verí, že by sa opäť mohol oživiť jej niekdajší ruch a zároveň sa zachovať jej historický duch. Veď jazda cez malebnú krajinu údolím rieky Aragon je skvelým zážitkom.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Huesca La Magia (@huescalamagia),

Varosha, Famagusta, Cyprus

Varosha bola prosperujúca, moderná turistická oblasť v južnej štvrti cyperského mesta Famagusta, ktorá priťahovala bohatých a známych na svoje najlepšie pláže.

Dovolenkové centrum na ostrove v Stredozemnom mori kedysi konkurovalo francúzskemu letovisku smotánky Saint Tropez. Ležadlá tu nemali núdzu o slávnych nájomníkov – v 60. a začiatkom 70. rokov sa tu len tak mihali celebrity ako Elizabeth Taylor, Richard Burton či Brigitte Bardot.

Náhla turecká invázia v roku 1974 však obyvateľov a turistov vyhnala zo svojích domovov a hotelov a utiecť museli v takom zhone, že všade zanechali aj svoje osobné veci. V meste ostali len opustené budovy a prázdne ulice a vstup pre návštevníkov je tu dodnes zakázaný.

Nedávno sa však vynorili plány na opätovné otvorenie Famagusty a jej premenu na moderné eko-mesto, ktoré by mohlo byť symbolom trvalej udržateľnosti a mierového spolužitia.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Blagica (@bacimkd),

Pripiať, Ukrajina

Mesto budovali od roku 1970 ako domov pre asi 50 000 ľudí, z ktorých mnohí pracovali v niekoľko kilometrov vzdialenej jadrovej elektrárni Černobyľ.

26. apríla 1985 však došlo k jednej z najsmutnejšie známych katastrof na svete – explodoval reaktor 4, z ktorého uniklo rádioaktívne žiarenie 10-krát silnejšie ako mala jadrová bomba, ktorá dopadla na Hirošimu.

Obyvateľov evakuovali v takom zhone, že mnohé osobné veci ostali v bytoch a mesto duchov dodnes vyzerá ako zamrznuté v čase.

Jedným z najznámejších obrazov mesta je opustený zbavný park, ktorý ako zhrdzavené memento pripomína staré dobré časy. Horská dráha, ruské kolo, zachovaná autodráha – to všetko akoby čakalo na deti, ktorým však rodičia lístky nikdy nekúpia.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Marketa (@marketakrajc),

Villa Epecuén, Argentína

Kedysi sa verilo, že vody jazera Lago Epecuén majú liečivé účinky, a tak sem v 70. a 80. rokoch prúdili davy, turistov, ktorí túžili po relaxe a ozdravných kúrach. Obec Villa Epecuén prosperovala, až v roku 1985 postila oblasť katastrofa. Príšerná búrka zaplavila celé mesto a nechala po sebe iba spúšť.

Takmer 10 metrov slanej vody nedalo rezortu šancu na „prežitie“ a voda začala ustupovať až v roku 2009. Dnes tak ľudia môžu na mieste nájsť zvyšky budov a zariadení v kedysi populárnom dovolenkovisku.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Alfredo Ottonello (@ottonelloalfredo),

Rezort Jašima, Japonsko

Počas ekonomicky úspešných 80-tych rokov postavili nadšení investori na jednom z hlavných japonských ostrovov luxusné horské letovisko. Turistická dedina sa mohla pochváliť šiestimi hotelmi, obchodmi aj železničnou traťou priamo k najvyššiemu vrcholu.

Dobré časy však vystriedala hospodárska kríza, ktorú priniesli so sebou 90. roky. Celá dedina tak osirela a dnes už nik nekupuje v obchodoch suveníry, ani sa nenadchýna nad vyrezávaným dreveným nábytkom, ktorým boli zariadené chaty.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #katastrofa #mesto duchov