Mars útočí! Na planéte Zem otvoria prvú mimozemskú dedinu

Na svete, ktorý obývajú pozemšťania, je už neskutočne veľa klasických, ale aj bizarných ubytovacích zariadení. Teraz sa chystá ďalšia novinka - zanedlho otvoria prvú osadu inšpirovanú "životom" na Marse.

30.12.2019 07:00
debata

Spoločnosť Interstellar Lab plánuje postaviť špeciálny súbor obytných jednotiek, ktoré rozhodne nebudú vyzerať a fungovať ako bežné domy. Ich skratka je EBIOS a vychádza z pomenovania experimentálna bio regeneračná stanica, píše Afar.com.

V nadchádzajúcej dekáde sa podľa plánov chystajú veľké novinky a boom vesmírneho cestovania. Ohlásili napríklad otvorenie luxusného vesmírneho hotela.

Zatiaľ, čo niektoré spoločnosti sa zameriavajú na možnosti vyslania turistov do kozmu, iné sa rozhodli priniesť kúsok mimozemskej atmosféry priamo sem, dole.

Parížske výskumné štúdio Interstellar Lab patrí k druhej kategórii a nedávno oznámilo plány na výstavbu prvej vesmírnej dediny v kalifornskej Mohavskej púšti, ktorá dobre pripomína povrch Marsu.

Osada bude zložená zo siete samostatných jednotiek, ktoré si budú samé schopné zrecyklovať vodu, potraviny aj energiu a bude určená pre stovku obyvateľov.

Každá stanica bude mať vedecké centrum (pre výcvik astronautov či výskum poľnohospodárstva v špeciálnych podmienkach), umelecké a hudobné centrum a pohostinstvo alebo ubytovanie.

Francúzska spoločnosť spolupracovala na vývoji svojho nápadu s NASA, a tak niet divu, že osada bude plná moderných technológií, vrátane využívania nových systémov na pestovanie rastlín, technológií 3D tlače.

Zároveň bude dedina slúžiť ako pokusné laboratórium, vďaka ktorému sa budú testovať možnosti obývania červenej planéty, ale bude sa dať aj analyzovať správanie sa ľudí v uzavretom prostredí.

Aj keď bude EBIOS nepochybne vedeckým projektom, okrem astronautov a vedcov si budú môcť futuristické zariadenie vyskúšať aj bežní ľudia. Pol roka totiž bude prístupné zvedavcom, ktorí si budú chcieť vyskúšať „život mimozemšťana“.

Podľa spoločnosti, ktorá za projektom stojí, sa majú prvé jednotky „marťanskej dediny“ otvoriť už v roku 2021.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mars #mimozemšťania