V Bardejovských kúpeľoch obnovili náučný chodník Čierna mláka

Turisti v Bardejovských kúpeľoch už môžu využívať vynovený náučný chodník Čierna mláka. Celkové náklady na jeho opravu dosiahli 13 900 eur a financovala ich Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Šariš – Bardejov. Všetky práce počas približne dvoch mesiacov realizovala regionálna firma Raspol – RB zo Smilna.

29.12.2019 15:10
debata

Ako informoval riaditeľ OOCR Šariš – Bardejov Radomír Jančošek, od októbra pracovali na výmene a obnove poškodených drevených prvkov náučného turistického chodníka Čierna Mláka – Bardejovské Kúpele.

„Oprava sa týkala predovšetkým zničených a znehodnotených drevených prvkov na altánku – ohnisku a na vyhliadke na Hrad Zborov. Jeho súčasťou bola oprava lavičiek, doplnenie informačných a smerových tabúľ,“ uviedol Jančošek

Celková dĺžka chodníka je 4,46 kilometra a je na ňom 18 tematických zastávok. Zastávky na chodníku sú spolu s informačnými panelmi venované funkciám lesa. Z rozhľadne, ktorá je súčasťou chodníka, je výhľad na zborovský hrad a jeho okolie.

„Okrem toho je tam aj kamenná terasovitá vyhliadka na hlavný hrebeň Čergovského pohoria, kaplnka svätého Huberta a príšera vystupujúcu z vôd jazierka pri Zimnej studni. Sú tam aj lavičky, studničky a zrubové ohnisko. Turistický chodník je majetkom Lesov SR a bude v ich správe aj po rekonštrukcii. Patrí medzi najvyhľadávanejšie turistické miesta v Bardejovských Kúpeľoch,“ skonštatoval Jančošek.

Lesnícky náučný chodník Čierna mláka sa nachádza v lesoparku Bardejovských Kúpeľov, v lokalite nad jazierkom v Bardejovských Kúpeľoch. Náučný chodník je celoročne prístupný. Má tri okruhy – jedľový (1,9 km), bukový (3,7 km) a javorový (3,9 km).

„Slatinné jazierko Čierna mláka vzniklo v terénnej depresii, ktorá v spojení s kamenistou nepriepustnou vrstvou zapríčinila, že voda nemá kam odtekať. Takto vznikli podmienky na významný ekosystém,“ dodal Jančošek.

debata chyba
Viac na túto tému: #bardejovské kúpele