Násilnosti v Indii desia turistov. Pri Tádž Mahale vypli internet

Násilné protesty proti novému zákonu o občianstve v Indii ťažko dopadajú na tamojší turistický ruch, napísala agentúra Reuters.

04.01.2020 07:00
Tadž Mahal, Agra, India, mauzóleum Foto:
Tádž Mahal
debata

Podľa oficiálnych odhadov za posledné dva týždne zrušilo či odložilo svoju cestu do pamätníka Tádž Mahal asi 200.000 domácich i zahraničných turistov.

Preslávená pamiatka sa nachádza v severnom štáte Uttarpradéš, ktorý je jedným z ohnísk protestov, pri ktorých zomrelo už 25 ľudí.

„Tento rok v decembri sme zaznamenali 60-percentný pokles v počte návštevníkov,“ povedal Reuters policajt zo stanice v blízkosti Tádž Mahalu s tým, že dáta porovnával s decembrom minulého roka.

„Indickí aj zahraniční turisti nám volajú na stanicu, aby si overili bezpečnosť. Uisťujeme ich, že im zabezpečíme ochranu, ale mnoho sa ich aj tak rozhodne neprísť,“ dodal.

Svoju cestu po Indii sa rozhodla skrátiť tiež skupina turistov z Európy. „Sme všetci v dôchodku, cestovanie pre nás musí byť rozvážne a odpočinkové. Titulky v novinách v nás vzbudili obavy a odídeme skôr, ako sme plánovali,“ povedal Reuters bývalý bankár z Londýna.

Tádž Mahal sa nachádza v meste Agra, kde úrady, podobne ako na iných miestach, v snahe zabrániť ďalším protestom prerušili prístup na internet.

„Zablokovanie internetu znížilo cestovanie a turizmus v Agre o 50 až 60 percent,“ uviedol predseda miestnej asociácie cestovných kancelárií.

Uttarpradéš, kde žije tiež veľký počet nosorožcov indických, v decembri priemerne navštevuje okolo pol milióna ľudí. Podľa jedného z miestnych pracovníkov v turizme počet tento rok klesol najmenej o 90 percent.

Varovanie ohľadom ciest do regiónov postihnutých protestami už vydali Spojené štáty, Británia, Izrael, Singapur, Kanada a Taiwan.

Ministerstvá zahraničných vecí varujú predovšetkým pred cestami do štátu Asam na východe krajiny. Cestovateľom odporúčajú informovať sa o aktuálnej situácii a vyhnúť sa akýmkoľvek miestam, v ktorých dochádza k protestom.

Sporný zákon o občianstve umožňuje získať indické občianstvo nemoslimským prisťahovalcom, ktorí do krajiny prišli nelegálne z Pakistanu, Bangladéša a z Afganistanu.

Podľa kritikov je zákon cielene diskriminačný voči moslimom, a ohrozuje tak sekulárny charakter štátu.

Normu predložila vláda vedená hinduistickými nacionalistami premiéra Narendra Módího.

Na čele demonštrácií stoja prevažne príslušníci moslimskej menšiny, ktorá v Indii s 1,3 miliardami obyvateľov tvorí asi 14 percent populácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #India #Tádž Mahal