Nový dovolenkový raj na obzore: Exotiku vymieňajú turisti za ľadové kráľovstvo

Počet ľudí, ktorí navštívili Antarktídu - jedno z najvzdialenejších a najstudenších miest na Zemi - sa za posledné štyri roky rapídne zvýšil.

08.01.2020 07:00
Antarktída, tučniaky, ľadovec, ľad, zima, sneh,... Foto:
Antarktída
debata

Podľa Medzinárodnej asociácie cestovných kancelárií v Antarktíde sem pricestovalo v sezóne 2018–2019 až 56 000 návštev­níkov, čo je o 53 % viac ako napríklad v rokoch 2014–2015 (vtedy sem prišlo 36 702 návštev­níkov), píše Businessinsider­.com.

Luxusné turistické spoločnosti zachytili nový trend a ponáhľajú sa, aby využili narastajúci záujem o ľadové kráľovstvo.

Na nasledujúcu sezónu cestovné kancelárie pripravili pre dobrodruhov lákavé ponuky – v rokoch 2020 a 2021 si budú môcť cestujúci rezervovať výletné lode s vyhrievanými vonkajšími izbami v tvare iglu ako aj nadštandardne vybavené lety, ktoré ich prenesú za hranice všedných dní.

A čo je dôvodom, že cestovný ruch na tomto studenom území tak prudko rastie? Je tu hneď niekoľko vysvetlení – 200. výročie objavu Antarktídy, dôraz na zážitkové cestovanie a cestovný ruch poslednej šance (skôr, než sa majestátne ľadovce roztopia a stratia v mori).

Z globálneho pohľadu je v rámci cestovného ruchu 56 000 návštev­níkov, samozrejme, relatívne nízky počet. Na Antarktídu je to však mimoriadne vysoké číslo.

Ľadové kráľovstvo obklopujúce južný pól planéty je tradične maličkým turistickým trhom kvôli času, vzdialenosti a nákladom, ktoré musia cestovatelia vynaložiť, aby sa sem mohli prísť pozrieť.

Priemerná cena za „dovolenku“ v Antarktíde je okolo 11 000 dolárov (asi 9 800 eur).

Podľa Adventure Life, spoločnosti zameranej na dobrodružné cestovanie, najkratší výlet do Antarktídy trvá 6 dní a ponúka ho spoločnosť Express Air Cruise.

Do Antarktídy cestuje väčšina návštevníkov loďou z Argentíny alebo Nového Zélandu. Ďalšou možnosťou je let z Punta Arenas v Čile.

Zákazníkmi, ktorí sa vyberajú do krajiny snehu a ľadu, sú bohatí cestujúci – najmä miliardári – ktorí vyhľadávajú „neznáme a exkluzívne“ destinácie. Antarktída tieto ich požiadavky dokonale vystihuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Antarktída