Top 9 turistických destinácií desaťročia: Žiari Chorvátsko aj Island

S koncom roka a zároveň celej jednej dekády sa objavili štatistiky z rôznych oblastí, cestovný ruch nevynímajúc. Portál USA Today priniesol zoznam najobľúbenejších dovolenkových miest so vzrušujúcimi atrakciami a prírodnými divmi.

09.01.2020 07:00
debata

Popularite top destinácií nesporne pomohlo aj spustenie Instagramu v roku 2010, vďaka ktorému sa fotografie známych z dovoleniek začali po internete šíriť bleskovou rýchlosťou. Kto si neodfotil gejzír na Islande či nespravil selfie na jadranskej pláži, akoby ani nikde nebol, píše Usatoday.com.

Chorvátsko

Fanúšikovia seriálu Hry o tróny nie sú z úspechu krajiny pri Stredozemnom mori určite prekvapení. Mnoho z nich si za cieľ svojej dovolenky vybralo Dubrovník, pretože chcelo na vlastné oči vidieť miesta, kde sa sága, ktorá mala premiéru v roku 2011, nakrúcala.

Okrem Dubrovníka enormný nával turistov zaznamenali od roku 2015 aj Split či Záhreb.

Historické centrum chorvátskeho mesta... Foto: SHUTTERSTOCK
dubrovnik, Historické centrum chorvátskeho mesta Dubrovnik, kroré sa v seriáli mení na Kráľovo prístavisko.

Anglicko

Podľa stránky VisitBritain.org je cestovný ruch od roku 2010 najrýchlejšie rastúcim odvetvím v celom Spojenom kráľovstve, pokiaľ ide o vytváranie pracovných miest.

Neprekvapivo je najväčším lákadlom Londýn s bezkonkurenčným množstvom turistických atrakcií, historických pamiatok, zábavy, nočného života…

Otázkou je, aký dopad bude mať na turizmus blížiaci sa Brexit.

Francúzsko

Krajina galského kohúta sa za posledných desať rokov pravidelne umiestňovala na prvých priečkach medzi najlepšími a najobľúbenejšími destináciami sveta.

Niet divu – s Parížom a jeho Eiffelovou vežou, pobrežím Azúrového mora, úžasnými francúzskymi Alpami alebo početnými zámkami a katedrálami je Francúzsko skutočným magnetom pre celosvetový cestovný ruch po celý rok.

Island

Od fjordov, cez minerálne pramene až po gejzíry – to sú lákadlá, ktoré priťahujú húfy turistov na tento severský ostrov.

Ponúka možnosť obdivovať polárnu žiaru stojac na tmavočiernej pláži pokrytej kúskami bieleho ľadu, previezť sa autom krajinou, kde kilometre nestretnete živú dušu a nakoniec sa okúpať v prírodných horúcich prameňoch priamo pod holým nebom.

Čierna pláž Vik na Islande pri vulkáne Katla. Foto: SITA/AP, Frank Augstein
Island, more, pobrežie, pláž, breh, Čierna pláž Vik na Islande pri vulkáne Katla.

Maroko

Severoafrická krajina je bohatá na históriu a architektúru, lákadlom sú tu aj slávne bazáre a výborné podmienky pre kitesurfing.

Do Maroka sa dá dostať zo Španielska krátkym letom, čo z neho robí mimoriadne dostupnú destináciu, ktorú si turisti ľahko zaradia do cestovného itinerára.

Thajsko

Pätnásť rokov po ničivej vlne tsunami, ktorá zasiahla juhovýchodnú Áziu, sa Thajsko zotavilo a dostalo sa hneď do niekoľkých rebríčkov medzi najlepšie destinácie desaťročia.

Ponúka skutočne veľmi rozmanitú zážitky – pulzujúcu metropolu Bangkok, rušné trhoviská a svetoznámu gastronómiu, ale aj vzdialené tiché letoviská pri mori, starobylé zrúcaniny, unikátne múzeá.

Vietnam

Exotika juhovýchodnej Ázie nabrala posledné desaťročie na obľube. Najviac vlnu záujmu „vychytal“ práve Vietnam. Dnes tvorí cestovných ruch v krajine desatinu jej HDP.

Hlavné ulice sú posiate turistickými informačnými centrami, poschodovými vyhliadkovými autobusmi a hosteskami, ktoré rozdávajú okoloidúcim anglické menu.

Domy v meste Hoi An. Foto: Jana Kollárová, Pravda
Vietnam, loď, Domy v meste Hoi An.

Austrália

Najmenší kontinent mnoho turistov považuje za cestovateľskú destináciu snov a nie je ťažké uhádnuť, prečo. Krajina protinožcov ponúka nádherné pláže, rušné mestá, kultúru aj jedinečnú prírodu. Kde inde stretnete kengury?

Peru

Podľa údajov z peruánskych úradov, ktoré majú na starosti oblasť cestovného ruchu, sa turizmus v Machu Picchu od roku 2010 zvojnásobil, z približne 700 000 v roku 2010 na viac ako 1,5 milióna v roku 2018.

Okrem starého mesta ponúka Peru aj skvelé pláže ideálne na surfovanie a jedinečnú kuchyňu oplývajúcu morskými plodmi na tisíc spôsobov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #destinácie